Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
27.6°C31.3°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.6°C28.0°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
26.0°C28.2°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.8°C29.4°C
1 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.9°C26.7°C
5 BF 65%
Πανδημία και εκμετάλλευση της φύσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανδημία και εκμετάλλευση της φύσης

Της Eυφημίας M. Παπαθεοδώρου*

Για τις εργασίες:

Castree N. (2008) «Neoliberalising nature: processes, effects and evaluations», Environment and Planning A, Vol. 28, pp. 153-173

Bakker K. (2010) «The limits of “neoliberal natures”: Debating green neoliberalism», Progress in Human Geography, Vol. 34(6), pp. 715-735.

Οι σημερινές συνθήκες πανδημίας και η συσχέτιση της εξάπλωσης των πανδημιών με τον «βιασμό» του φυσικού περιβάλλοντος (μονοκαλλιέργειες, καταστροφή ενδιαιτημάτων) και την εμπορευματοποίηση της άγριας ζωής (wetmarkets) επικεντρώνει τη συζήτηση στο πού τίθενται τα όρια στη χρήση των φυσικών πόρων, καθώς μια φύση ανέγγιχτη μακριά από τον άνθρωπο δεν συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση.

Ο Castree (2008) στη μελέτη του, αναλύοντας μια σειρά άρθρων, εξετάζει κατά πόσον θα μπορούσε η νεοφιλελευθεροποίηση της φύσης να θεωρηθεί ενιαία διεργασία όσον αφορά τα αίτια, τα μέσα, τις ομάδες αποδέκτες, τα αποτελέσματα και την κλίμακα στην οποία αυτά εμφανίζονται, καθώς και τις μετρικές με τις οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σχετικές εκτιμήσεις.

Υποστηρίζει ότι στον νεοφιλελεύθερο κόσμο η περιβαλλοντική κρίση συζητιέται με όρους «επιδιόρθωσης ή περιορισμού της περιβαλλοντικής ζημιάς» με τη χρήση της τεχνολογίας. Για παράδειγμα η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές ήταν επιτρεπτή εφόσον κατά την εξόρυξη χρησιμοποιούνταν η τεχνική της «ακαριαίας τήξης», γεγονός το οποίο, όπως έκρινε το ΣτΕ, είναι μη ρεαλιστικό άρα και η περαιτέρω αδειοδότηση της εταιρίας αμφισβητείται.

Μέσο οικονομικής συναλλαγής

Την παραπάνω επιδιορθωτική λογική εξυπηρετούσε και το Σύμφωνο του Κιότο το 2007. Σύμφωνα με αυτό οι χώρες δεσμεύονταν για έκλυση συγκεκριμένων ποσοτήτων C02 η κάθε μια. Σε περίπτωση που κάποιες φτωχές χώρες ελευθέρωναν ποσότητες χαμηλότερες από το επιτρεπτό, τότε μπορούσαν να πουλήσουν το μερίδιό τους σε πλουσιότερες χώρες, των οποίων οι εκλύσεις ξεπερνούσαν το επιτρεπτό όριο. Έτσι το μερίδιο στην περιβαλλοντική κρίση γινόταν μέσο οικονομικής συναλλαγής μεταξύ κρατών και αποκόμισης κέρδους για τις φτωχότερες.

Ο Castree καταλήγει ότι η νεοφιλελεύθερη χρήση της φύσης δεν είναι ενιαία διεργασία, αλλά διαφοροποιείται τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει η ίδια η οντότητα των βιοφυσικών αντικειμένων σύμφωνα με την Bakker (2010), δηλαδή η ιδιοσυγκρασιακή απόκριση τη φύσης στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα οι εξορύξεις θα έχουν πολύ πιο δραματικά αποτελέσματα σε μια σεισμογενή περιοχή από ό,τι σε μια μη σεισμογενή. Μάλιστα η ιδιοσυστασία των βιοφυσικών αντικειμένων / υποκειμένων που επιβάλλει τους δικούς της όρους εξουσίας / υπερκαθορισμού στην περιβαλλοντική κρίση αποτελεί βασικό λόγο απόρριψης του δυισμού φύσης - κοινωνίας και αποδοχή της ύπαρξης κοινωνικοφυσικών υβριδίων (social-natures hybrids κατά Latour).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, υποστηρίζει ο Castree, γενικές αρχές επί των αιτιών, διεργασιών και αποτελεσμάτων σχετικά με την εκμετάλλευση της φύσης με όρους νεοφιλελευθερισμού δεν μπορούν να υπάρξουν.

Επίσης οι επιπτώσεις από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις μπορεί να μην είναι σε κάθε περίπτωση αρνητικές. Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο της τεχνολογίας, τη χωρική κλίμακα της επέμβασης, την πιθανότητα εξάπλωσης των επιπτώσεων στην παγκόσμια κλίμακα των όσων συμβαίνουν στην τοπική κλίμακα κ.λπ. Ούτε όμως και όλες οι μορφές εμπορευματοποίησης των μη ανθρώπινων, όπως π.χ. η εμπορευματοποίηση της ζωής των κατοικιδίων, προκαλούν απαραίτητα αρνητικές ή θετικές επιπτώσεις σε κλίμακα μεγαλύτερη από αυτή στην οποία πραγματοποιούνται.

Συγκεκριμένα η εμπορευματοποίηση των κατοικιδίων έχει τη δική της θέση στον κύκλο κεφαλαιακής συσσώρευσης και επάγει αλλαγές στην οργάνωση των οικογενειών, στην απομόνωση και τον ναρκισσισμό των ανθρώπων.

Η περίπτωση των κατοικιδίων όμως συνιστά και παράδειγμα του πώς, πέρα από τη χρηστικότητα, μεταξύ των ανθρώπινων και των μη ανθρώπινων αναπτύσσονται και άλλες σχέσεις, περισσότερο συναισθηματικές, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εμπορευματοποίηση. Άρα και οι διαδικασίες εμπορευματοποίησης εμφανίζουν ποικιλία όψεων: οικονομικές, κοινωνικές, χρηστικές, συναισθηματικές.

Το ζήτημα της προτεραιοποίησης

Αν γίνει αποδεκτό ότι δεν υπάρχει «τυπικό του νεοφιλελευθερισμού» και ότι η περιβαλλοντική κρίση εμπλέκει ένα σύνολο από ανθρώπους, θεσμούς, βιοφυσικά αντικείμενα, κοινωνικές κατασκευές και ανάγκες που αλληλοδιαπλέκονται σχηματίζοντας ένα όλο (ΑΝΤ θεωρία, δες στο www. ecopol.gr), τότε μπαίνει το ζήτημα της προτεραιοποίησης (prioritizing) των αποφάσεων.

Ο Castree σχολιάζει το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αγγλία και την Ουαλλία. Καταλήγει ότι το αποτέλεσμα ήταν όντως πιο καθαρό νερό, αλλά με υψηλότερο κόστος. Η αύξηση του κόστους δεν είχε αρνητικές συνέπειες για τους σχετικά εύπορους, είχε όμως για τους οικονομικά ασθενέστερους. Στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο η προτεραιότητα ανήκε στην ιδιωτικοποίηση του νερού και όχι στο κόστος.

Άλλο παράδειγμα η απολιγνιτοποίηση που καλείται να λάβει χώρα άμεσα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα για την επίτευξη του στόχου της μηδενικής έκλυσης CO2 στο πλαίσιο ελέγχου του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες διότι η εργασία τους στα εργοστάσια της ΔΕΗ εξασφάλιζε υψηλό επίπεδο διαβίωσης (αρκετά υψηλότερο σε σχέση με άλλες πόλεις), ώστε μάλιστα δεν αισθάνθηκαν καν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Και εδώ τίθεται επιτακτικά η ανάγκη προτεραιοποίησης ανάμεσα στο κοινωνικό και το περιβαλλοντικό αίτημα. Στη διαδικασία προτεραιοποίησης σημαντικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς είναι αυτές που καλούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και ταυτόχρονα γίνονται αποδέκτες των επιπτώσεων από την εφαρμογή τους.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η εκτίμηση του ποια είναι τα διακυβεύματα και πώς αυτά ιεραρχούνται. Αν στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης η οικονομία αναχθεί σε αυταξία χάνοντας τη διασύνδεσή της με την κοινωνία και τη φύση, τότε η κουβέντα μεταφέρεται στον κόσμο της τεχνοεπιστήμης, όπου αναδύονται καινοφανείς κοσμοθεωρήσεις τέτοιες που να νομιμοποιούν μεροληπτικές παρεμβάσεις υπέρ των λίγων.

* Η Eυφημία M. Παπαθεοδώρου είναι αν. καθηγήτρια Οικολογίας ΑΠΘ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL