ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στο συλλογικό υποσυνείδητο όσων αυτοτοποθετούνται στη συντηρητική παράταξη, το "απέραντο γαλάζιο" των Καραμανλήδων ολοένα και σκουραίνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει τη Ν.Δ. σε πολιτικό χυλό. Αλλά έχουν για πολιτική πυξίδα μια παράφραση της θρυλικής ατάκας από την "Καζαμπλάνκα": "Εμείς θα έχουμε πάντα τον Καραμανλή". Ο Μητσοτάκης είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ., όμως ο φυσικός ηγέτης της παράταξης είναι ο Καραμανλής.
Ο Κυριάκος το εισπράττει μάλλον συμπλεγματικά: Ο πρώην πρωθυπουργός τον έβαλε στην πολιτική το 2004, αλλά δεν του έδωσε ούτε υφυπουργείο. Τι μπορεί να κάνει, όμως, όταν από το γραφείο του Καραμανλή περνούν όλες οι φυλές του κόμματος, αλλά και της πολιτικής σκηνής;
Ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. οδηγήθηκε σε σύμπραξη με τα συλλαλητήρια και τα συμφραζόμενά τους, όπως τα παρουσίασαν από το βήμα ένστολοι και ρασοφόροι που υποδύονται τον στρατηγό Παπάγο και τον Χριστόδουλο αντιστοίχως, συνιστά ευθεία παραβίαση μιας κορυφαίας στιγμής του νεοκαραμανλισμού: του εθνικού κεκτημένου του Βουκουρεστίου. Στο οποίο είχε συμπράξει και ο Γ. Παπανδρέου, που ήταν στη θέση του Κυριάκου τότε.
Σε αυτό το σημείο κάποιοι πήγαν να κάνουν παραχάραξη. Εμφάνισαν σε μια εφημερίδα τον Καραμανλή να ακυρώνει την κατάκτησή του. Ουσιαστικά πήγαν να τον εντάξουν στο μέτωπο των συλλαλητηρίων ως άλλοθι για την προσχώρηση του Μητσοτάκη στη γραμμή των διοργανωτών τους. Παράλληλα, σε ιστότοπο που λέγεται ότι αρθρογραφεί και ο Σαμαράς εμφανίστηκε ότι "κατέρρευσε ο μύθος του Βουκουρεστίου", στον οποίο "μας έχει εγκλωβίσει ο Καραμανλής".
Ήταν ένα μάλλον ερασιτεχνικό πολιτικό παιχνίδι για θολούρα. Ο πρώην πρωθυπουργός το σταμάτησε, χωρίς να μιλήσει.
Όπως έλεγε ο Άγγλος συγγραφέας Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν: "Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου".