Κινητικότητα διαφαίνεται στο Κυπριακό καθώς ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έ. Μπ. Άιντε επανήλθε στο νησί και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, αφού συνομίλησε προχθές με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, χθες μετέφερε την επιθυμία των ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου. Παράλληλα, ενώ εμφανίζεται θετική και η Ε.Ε. στο αίτημα του ΑΚΕΛ για ενεργό εμπλοκή, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες, άγνωστο παραμένει αν και πότε θα συναντηθεί ο κ. Άιντε με τον Μ. Ακιντζί, ο οποίος επιστρέφει εκείνη την ημέρα από το Πακιστάν. Στο μεταξύ, εξακολουθεί να θέτει την ακύρωση της απόφασης της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών.
Αιχμές Αναστασιάδη για τη στάση της Τουρκίας
"Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε ένα παιγνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν για τους στόχους που επιδιώκουν" τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας στις επιθέσεις εναντίον του από την Τουρκία. "Αντιλαμβάνεστε ότι οι υψηλοί τόνοι ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά ακόμη και η διακοπή του διαλόγου, δεν είναι παρά οι εσωτερικές ανάγκες να πετύχουν στους στόχους που έχουν θέσει" τόνισε αναφερόμενος στο τουρκικό δημοψήφισμα, στο περιθώριο του 8oυ Μεσογειακού Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο στη Λευκωσία.
Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνομιλία του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι του εξέφρασε την επιθυμία να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος. Αναφερόμενος παράλληλα στην επιστολή που έστειλε στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι με αυτήν επαναλαμβάνει "την επιθυμία και την προθυμία μας να συνεχίσει ο διάλογος - ούτως ή άλλως δεν είμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και εξηγεί "την ασημαντότητα του λόγου" που οδήγησε στη διακοπή του διαλόγου, αναφέροντας ταυτόχρονα την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου "ότι ουδείς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα επιδιώκει τη λύση της Ένωσης ούτε βεβαίως της διχοτόμησης". "Συνεπώς, δεν δικαιολογούνται οι όποιες άλλες αξιώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι τάχα πρέπει να διορθώσουμε. Τι να διορθώσουμε; Την Ιστορία; Είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα καταγράφονται κατά την ιστορική διαδρομή κάθε κράτους, κάθε λαού. Συνεπώς τι θα διορθώσουμε;", συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης. Ερωτηθείς, τέλος, αν εκτιμά ότι μπορεί να μην αλλάξει μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό θα φανεί στο μέλλον: "Νομίζω ότι οι πρόωρες προβλέψεις, χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε, δεν είναι ωφέλιμες".
ΕΚΚΛΗΣΗ Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ
"Κραυγή αγωνίας" από το ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες
"Μπροστά μας ορθώνεται ένα εμπόδιο που ακούει στο όνομα Τουρκία. Πρέπει να δοκιμάσουμε να το ξεπεράσουμε" τόνισε ο Ά. Κυπριανού
Την ενεργή εμπλοκή της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ώστε να βγει από το αδιέξοδο η διαδικασία των συνομιλιών, ζήτησε από την ίδια ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Ά. Κυπριανού κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Χαραυγής", η κ. Μογκερίνι ανταποκρίθηκε θετικά εκφράζοντας με τη σειρά της την πρόθεσή της να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να αναλάβει πρωτοβουλία επανέναρξης των συνομιλιών. Ανέφερε μάλιστα προς τον κ. Κυπριανού ότι θα συναντηθεί με Αναστασιάδη - Κασουλίδη στις 8 Μαρτίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Κορυφής, ενώ θα προσπαθήσει να έχει επαφές και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Το ΑΚΕΛ, όπως τόνισε ο Ά. Κυπριανού, στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μέσα από θέσεις αρχών. Πάνω από όλα, ανέφερε, είναι η Κύπρος.
Ο Ά. Κυπριανού προχώρησε σε αντίστοιχη παρέμβαση και προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Α. Ταγιάνι που θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. "Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας" για "το προσωρινό πάγωμα του διαλόγου λόγω της γνωστής απόφασης της Βουλής και της υπερβολικής αντίδρασης του κ. Ακιντζί", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ά. Κυπριανού ευχαριστώντας τον κ. Ταγιάνι. Επισημαίνοντας ότι απαιτείται πολιτική βούληση από την Τουρκία, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε τον φόβο ότι εάν δεν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες σύντομα, η συζήτηση θα μεταφερθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018. Είναι ωστόσο πολιτική αφέλεια, ανέφερε, να νομίζει κάποιος ότι αν αφεθεί σήμερα το Κυπριακό στο σημείο που βρίσκεται θα το βρούμε στο ίδιο σημείο μετά τις εκλογές του 2018. Αντιθέτως, πρόσθεσε, θα δημιουργηθεί μια πολύ αρνητικότερη κατάσταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.
"Μπροστά μας ορθώνεται ένα εμπόδιο που ακούει στο όνομα Τουρκία", τόνισε αργότερα, πριν από την εκδήλωση με θέμα το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, την οποία οργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ά. Κυπριανού. "Πρέπει να δοκιμάσουμε να το ξεπεράσουμε. Και αν το εμπόδιο παραμένει όρθιο και ανυπέρβλητο, τότε ακέραια την ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβει η ίδια η Τουρκία και όχι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός" κατέληξε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνοντας την "κραυγή αγωνίας" για το Κυπριακό που "βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη και καθοριστική φάση". Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι "η έκκληση προς τους δύο ηγέτες είναι να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες που έχουν έναντι του τόπου και του λαού" καλώντας τους μάλιστα "να κατανοήσουν ότι από τις δικές τους ενέργειες θα κριθεί το μέλλον και η προοπτική της χώρας και του λαού μας".
Σκληρή στάση Ακιντζί και πρόωρες εκλογές
"Η ένωση είναι η κύρια αιτία του κυπριακού προβλήματος" υποστήριξε ο Μ. Ακιντζί μιλώντας στη 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, από όπου κατηγόρησε το κόμμα του Προέδρου Αναστασιάδη ότι με τη στάση αποχής βοήθησε να περάσει στη Βουλή η πρόταση του "φασιστικού ΕΛΑΜ". Ο κ. Ακιντζί ζήτησε συνεργασία του Οργανισμού, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού... Δεν υπάρχει κανένα όφελος να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό αν οι Ελληνοκύπριοι -τους οποίους χαρακτήρισε "κακομαθημένους"- δεν αλλάξουν την απόφασή τους για το ενωτικό δημοψήφισμα, δήλωσε στο μεταξύ ο Χ. Οζγκιουργκούν, "πρωθυπουργός" των Κατεχομένων, όπου διαφαίνεται πολιτική κρίση, καθώς ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τ. Ερχιουρμάν προανήγγειλε κατάθεση πρόταση μομφής σήμερα κατά τη συζήτηση της οποίας θα τεθεί και το ζήτημα που θέτει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ο "πρωθυπουργός" Οζγκιουργκιούν για πρόωρες εκλογές.
Βρετανική δέσμευση για τους αγνοούμενους
Τη δέσμευση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα των εσωτερικών αρχείων του για τον εντοπισμό πληροφοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο μετέφερε ο υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις Μ. Πένινγκ σε απαντητική επιστολή του προς τη βουλευτή των Συντηρητικών Σέριλ Μάρεϊ.
Δύο υποψήφιοι για την ΕΔΕΚ
Ο νυν πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος και ο γ.γ. της ΔΕΟΚ Δ. Διομήδους υπέβαλαν χθες τις υποψηφιότητές τους για να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές, στις 7 Μαΐου. Παράλληλα υποβλήθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου από τη σημερινή αντιπρόεδρο Μαρία Βασιλειάδου, τον νυν γραμματέα της Κ.Ε. Χρ. Τουλούπη, τον Ξ. Ξενοφώντος και τον πρ. υπουργό Παιδείας Αν. Φιλίππου.