Live τώρα    
Χωρίς αποφάσεις σήμερα το EWG, το οποίο αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις / Σε πολιτικό επίπεδο θα αποφασίσουν οι θεσμοί τι θα ζητήσουν από την Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς αποφάσεις σήμερα το EWG, το οποίο αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις / Σε πολιτικό επίπεδο θα αποφασίσουν οι θεσμοί τι θα ζητήσουν από την Αθήνα

Στο ξεμπλοκάρισμα της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζουν να επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και σε όλα τα επίπεδα με ζητούμενο την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Σημαντικό σταθμό αποτελεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (το λεγόμενο EuroWorking Group) σήμερα το απόγευμα, καθώς αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις, παρ' όλο που δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Σήμερα οι 19 εκπρόσωποι των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για τις επαφές των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ μετά τη συνεδρίαση των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου τη Δευτέρα προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης οι τέσσερις θεσμοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει ποια ακριβώς θα είναι τα αιτήματά τους από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά κυρίως τα μέτρα για το 2019 - 2020 και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οπότε η επιστροφή τους στην Αθήνα δεν είναι δυνατόν να αποφασιστεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει γίνει ξεκάθαρο πως η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup όλα δείχνουν πως σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης σκοπεύει να πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και την ελληνική κυβέρνηση για το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών.

Σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Φεβρουαρίου

Κοινή παραμένει, άλλωστε, η αντίληψη ότι μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι απολύτως απαραίτητο θεσμοί και ελληνικές αρχές να έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι “Financial Times” επισημαίνουν και αυτοί -όπως έχει γράψει πολλές φορές η «Α»- τη μεγάλη σημασία της προθεσμίας της 20ής Φεβρουαρίου.

«Ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία» είναι η ακριβής φράση που χρησιμοποιούν οι FT αποδίδοντάς τη σε Ευρωπαίο αξιωματούχο και εξηγώντας πως η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος.

Κανείς δεν θέλει νέα ελληνική κρίση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» τον κίνδυνο να «ξεφύγει» η κατάσταση εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην αξιολόγηση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, συμμερίζονται όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία επιθυμούν την άμεση εξεύρεση λύσης. Όπως έλεγε πηγή της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα μια σειρά από χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία φοβούνται πως η όποια αναζωπύρωση της κρίσης θα μπορούσε να επηρεάσει και τις δικές τους οικονομίες, ενώ σύσσωμη η Ευρωζώνη αντιλαμβάνεται ότι με το Brexit ως βασικό θέμα στην ατζέντα του 2017 δεν νοείται να επικεντρώνεται η προσοχή στην Ελλάδα.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

"Αν το ΔΝΤ αποσυρθεί, θα εκλείψει η στήριξη στο πρόγραμμα"

Επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ενόψει των ολλανδικών εκλογών ότι "η εμπλοκή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη για την εξεύρεση μιας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα"

Εν τω μεταξύ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει τον κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης, έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τη «σκληρότητα» του ΔΝΤ -όπως είπε ο ίδιος σε προχθεσινές του δηλώσεις, και τη δική του εσωτερική πολιτική σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε χθες τους Ολλανδούς βουλευτές μιλώντας στο Κοινοβούλιο στη Χάγη πως η Ολλανδία θα σταματήσει να υποστηρίζει οικονομικά την Ελλάδα σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποσύρει την συμμετοχή του από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου είναι πολύ σαφής: Εάν το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος ή αποσυρθεί, θα εκλείψει η στήριξη προς το πρόγραμμα» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως «το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό Κοινοβούλιο και για την ολλανδική κυβέρνηση». Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως «η εμπλοκή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη για την εξεύρεση μιας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν οι Έλληνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0