Αποδείξεις ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει οκτώ φορές μεγαλύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ απέστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας γραπτώς στις αιτιάσεις της βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη. Δύο στοιχεία επιβεβαιώνουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το ποσοστό ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που υπερβαίνει το 55%, και η απορρόφηση πόρων, που είναι πάνω από τον στόχο και έχει φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ.
- Η υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 υπερβαίνει το 55% ως ποσοστό υλοποίησης. Τα στοιχεία είναι του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και επικαιροποιήθηκαν στις 2 Ιανουαρίου.
- Επιτεύχθηκε ποσοστό απορρόφησης 11,35%, έναντι στόχου 7%. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από τα αιτήματα πληρωμής και ανταποκρίνονται σε 1.612.278,15 ευρώ, έναντι στόχου 994.814,29 ευρώ.
Ο Αλ. Χαρίτσης συγκρίνει το ποσοστό απορρόφησης στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, που την ίδια περίοδο ήταν 1,5%. "Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση του αποτελέσματος (11,35%) με το πενιχρό ποσοστό απορρόφησης (1,5%) που είχαν πετύχει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου (ΕΣΠΑ 2007 - 2013), δηλαδή στο τέλος του 2009" υπογραμμίζει και προσθέτει: "Σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πετύχαμε δηλαδή οκτώ φορές μεγαλύτερη απορρόφηση από εκείνους που ανερυθρίαστα μιλούν εντούτοις για ‘ανικανότητα της κυβέρνησης να απορροφήσει τα κονδύλια ΕΣΠΑ’".