Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.0°C35.7°C
2 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.6°C33.8°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.9°C31.0°C
1 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.8°C34.3°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.9°C30.1°C
0 BF 42%
Όχι εξαγωγή πατριωτισμού στην Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι εξαγωγή πατριωτισμού στην Κύπρο

Αρχές του 2017 θα κριθεί η τύχη των μέχρι τώρα διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο αποτέλεσε μοναδικό θέμα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρεία του Νίκου Κοτζιά.

Η συζήτηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΣΕΠ- πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, που για διαφορετικούς λόγους δεν λαμβάνουν μέρος- υπήρξε γόνιμη και διαπιστώθηκαν πολλά σημεία σύμπτωσης γύρω από το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος. Όλα τα κόμματα αναγνώρισαν τις δυσκολίες, ιδιαίτερα εκ μέρους της Άγκυρας, δήλωσαν ότι επιθυμούν τη λύση το ταχύτερο και όλα τόνισαν ότι αυτή πρέπει να επιδιωχθεί (όπως και συμβαίνει και στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις) στη βάση μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η σύμπτωση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι κάποιες δυνάμεις στην Κύπρο και την Ελλάδα πολεμούν συστηματικά την ιδέα της δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας από «υπερπατριωτικές» θέσεις. Θέλουν να διορθώσουν ακόμα και τον Μακάριο, καθώς και τον Σπ. Κυπριανού σαράντα χρόνια μετά. Παραβλέπουν ότι οι συμφωνίες Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς έχουν ενσωματωθεί και στα μετά το 1977 ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Το δυσάρεστο είναι ότι την επιλογή αυτή αρνείται πλέον και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, τασσόμενη εναντίον και του ΑΚΕΛ.

Από τις 9 έως 12 Ιανουαρίου του νέου χρόνου θα υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη, που αυτή τη φορά θα συμπεριλάβει και το εδαφικό διά της παρουσίασης χαρτών, αλλά και πολυμερή διάσκεψη για τα κρισιμότατα ζητήματα της ασφάλειας και των διεθνών εγγυήσεων. Επομένως, έχει ξεχωριστή σημασία ο συντονισμός των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου, θα έλεγα ένα αρραγές μέτωπο των δύο χωρών, ώστε να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζονται ως παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον τυχόν θετική έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό θα μετατρέψουν το νησί σε γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, ενώ η ισότιμη συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο ίδιο κράτος θα αποτελέσει παράδειγμα συμβίωσης για όλη την Ευρώπη δύο διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Αυτό καλείται να το αντιληφθεί και η Ε.Ε., η οποία θα εκπροσωπηθεί στην πολυμερή της Γενεύης στο ανώτατο επίπεδο.

Η μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2017 περίοδος είναι πολύ σημαντική για την ένταση των διπλωματικών πρωτοβουλιών εκ μέρους και της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει βαρύνοντα λόγο ως προς την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Για την ίδια περίοδο, συνιστώ αυτοσυγκράτηση στους κάθε λογής υπερπατριώτες στην Ελλάδα, οι οποίοι παριστάνουν τους «ειδικούς» περί τα εθνικά θέματα και επιδιώκουν την εξαγωγή πατριωτισμού στην πολύπαθη Κύπρο. Ας σκεφτούν ότι η εξαγωγή δήθεν πατριωτισμού αποτέλεσε την πρώτη πράξη της τραγωδίας του 1974.

Επιπλέον, ας πάψουν να υποτιμούν την ικανότητα των Κυπρίων -Ελλήνων και Τούρκων- να επιτύχουν συμφωνία λύσης προς όφελος του κοινού τους ειρηνικού μέλλοντος. Άλλωστε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολλά να διδάξει την Ελλάδα για το πώς μπορεί να ασκηθεί αδέσμευτη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ακόμα και στη σημερινή φάση του Κυπριακού, χάρη στη συναίνεση του κυβερνώντος κόμματος (ΔΗΣΥ) και του ΑΚΕΛ, αποκλείστηκε η ιδέα κάποιων κύκλων, οι διεθνείς εγγυήσεις να περάσουν στην ευθύνη του ΝΑΤΟ. Κάτι που θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από το ΚΚΕ.

Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL