Live τώρα    
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

Υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Το νομοσχέδιο για το ΕΛΙΔΕΚ, το ποίο σε πρώτη φάση θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 240 εκατ. ευρώ, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής και το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση με διαπραγματεύσεις κατάφερε να μειώσει το ποσοστό του ΟΤΕ που μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ από το 6% στο 5%, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο 1%, μαζί με το 4% του ΟΤΕ που κατέχει το ΙΚΑ, να επιτρέπει στο Δημόσιο να κρατήσει μια «στρατηγική σχέση» με τον ΟΤΕ. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι η μεταβίβαση του 6% ήταν μνημονιακή υποχρέωση που είχε υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον περιορισμό των δικαιωμάτων βέτο του Δημοσίου, παρατηρώντας ότι δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που έκρινε ότι τα ποσοστά του Δημοσίου στον ΟΤΕ δεν ήταν πια αρκετά για δικαιώματα, όπως η κύρωση των συμφωνιών μετόχων από τη Βουλή, κάτι που καταργείται. Πάντως, ο Ευ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι οι συμφωνίες μετόχων θα συζητούνται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Από τις συνθήκες της αγοράς εξαρτάται το πότε θα πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το χρονικό σημείο της μεταβίβασης των μετοχών, καθώς οι μετοχές του ΟΤΕ δεν πάνε καλά, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το πότε θα το πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα υπάρχουν στην αγορά». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως υποστήριξε πως με βάση τις σημερινές τιμές των μετοχών του ΟΤΕ, υπάρχει μια «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από τη μεταβίβαση, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοφανή υποχώρηση» την κατάργησης της υποχρέωσης κύρωσης των συμφωνιών μετόχων από τη Βουλή.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη αναρωτήθηκε επί ποιων κυβερνήσεων παραχωρήθηκε το υπόλοιπο 95% του ΟΤΕ. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση διερεύνησε άλλες δυνατότητες πέρα από τη μεταβίβαση του 5%, ενώ ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι υποστήριξε ότι παρόμοιες ρυθμίσεις δεν ισχύουν παντού στην Ε.Ε.

Ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. στήριξε την τροπολογία, σημειώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών», ενώ ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων ζήτησε αλλαγές ώστε το Δημόσιο να διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Κ. Φωτάκης: Επένδυση στο μέλλον της χώρας η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ

«Πολύ άγχος, αγχωμένη αντιπολίτευση. Και το ερώτημα είναι: Πού οφείλεται αυτό το άγχος; Σε αυτά που έπραξαν ή σε αυτά που δεν έχουν πράξει;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κ. Φωτάκης, σχολιάζοντας την αρνητική στάση της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ. Ο Κ. Φωτάκης χαρακτήρισε την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ «επένδυση στο μέλλον της χώρας, στους νέους επιστήμονες» και ένα από τα βήματα για σταμάτημα του «brain drain».

Ο Κ. Φωτάκης απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου πως στην κυβέρνηση επιβλήθηκε η ίδρυση του Ιδρύματος λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης από τους εταίρους ως προς τη διαχείριση των χρημάτων, ενώ επισήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διατηρεί τις αρμοδιότητές της στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και χαρακτήρισε το ΕΛΙΔΕΚ «θεσμό», καθώς η ίδια η ερευνητική κοινότητα θα αποφασίσει για τις κατευθύνσεις του.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι με το ΕΛΙΔΕΚ «ενισχύουμε όχι μόνο τους νέους επιστήμονες, αλλά ενισχύουμε και την αριστεία, ενισχύουμε την αριστεία ως δικαίωμα των νέων επιστημόνων και όχι ως προνόμιο κάποιων που μπορούν».

Ενσωμάτωση σημαντικών τροπολογιών στο νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ ενσωματώθηκαν ακόμα αρκετές τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και μία για την Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου καθορίζεται ο τρόπος συμμετοχής του Δημοσίου στην εκκαθάριση, ώστε, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, οι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών να μπορούν να παρέμβουν προς όφελος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων του Δημοσίου. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας υπερασπίστηκε τροπολογία για την «απολύτως αναγκαία» δημιουργία πέντε οργανικών θέσεων διευθυντών στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού και στη Σχολή Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης υπερασπίστηκε τροπολογία με την οποία παρατείνονται οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε τροπολογία για την αύξηση κατά 30 των θέσεων των δικαστών λόγω των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν από τη συμμετοχή διοικητικών δικαστών στις επιτροπές ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0