«Έχασε η βενετιά βελόνι» θα μπορούσαν να σχολιάζουν χθες στη Σεβαστουπόλεως για την περίπτωση του Ι. Φωτήλα, εάν το Ποτάμι δεν ήταν ένα μικρό κόμμα, όπου η κάθε αποχώρηση βουλευτή ισοδυναμεί με ένα ισχυρό πλήγμα που μόνο να ενισχύει μπορεί την εικόνα ενός δρόμου χωρίς γυρισμό τον οποίον κατηφορίζει το δημιούργημα του Στ. Θεοδωράκη.
Μετά την απώλεια Φωτήλα (είχε προηγηθεί ο Χ. Θεοχάρης), το Ποτάμι μένει πλέον με εννέα βουλευτές. Όμως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τον Στ. Θεοδωράκη είναι αυτή η εξέλιξη να λειτουργήσει αποσυνθετικά στο εσωτερικό του κόμματος, όπου ήδη οι βουλευτές του φαίνεται πως αναλογίζονται ποια θα είναι η δική τους «επόμενη μέρα», εφόσον το κόμμα επιμείνει στην απόφαση για αυτόνομη πορεία - εκλογική κάθοδο.
Ο Ι. Φωτήλας, που ήταν έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί έπειτα από σειρά δηλώσεών του υπέρ συνεργασίας με τη Ν.Δ. και περί «αυτοκτονικών τάσεων» του Ποταμιού, εξανάγκασε τον Στ. Θεοδωράκη να τον διαγράψει πρώτος με σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής. Το Ποτάμι είχε διατυπώσει υπόνοιες για συμφωνία του με τη Ν.Δ., με τον ίδιο να διαψεύδει μεν ότι έχει προχωρήσει σε συζητήσεις, ωστόσο να δηλώνει... ορθάνοιχτος στην προοπτική να ενταχθεί στο κόμμα του Μητσοτάκη, κάτι που -όπως όλα δείχνουν- είναι θέμα χρόνου να γίνει.
Όλα ξεκίνησαν με δηλώσεις του Ι. Φωτήλα τη Δευτέρα, για να ακολουθήσει ένα μπαράζ ανακοινώσεων με τον γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος, Π. Αβραμίδη, ώσπου τελικά να επέλθει η διαγραφή του. «Όλα είναι ανοιχτά» απαντούσε μετά τη διαγραφή του, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή.
Ο Ι. Φωτήλας επανήλθε στην πρόταση που διατύπωνε εδώ και μήνες -και επανέφερε μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη- για συνεργασία του Ποταμιού με οργανωμένο τρόπο με τη Ν.Δ., λέγοντας ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτόνομη πολιτική δράση, και πως αυτές τις απόψεις τις έχει διατυπώσει εγκαίρως προς τον Στ. Θεοδωράκη και με επιστολή του προς την Κ.Ο. Δήλωσε, δε, ανοιχτός σε τέτοια προοπτική, ενώ διέψευσε ότι ήδη υπάρχει συμφωνία για προσχώρησή του στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Π. Αβραμίδης του απάντησε κάνοντας λόγο για «υποσχέσεις, εξαγορές και όλες αυτές τις παλαιοκομματικές πρακτικές» που «τους εκθέτουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από την κοινωνία». «Είναι γνωστές οι πιέσεις στελεχών των ‘παλαιών κομμάτων’ προς περιφερειακά αλλά και κεντρικά στελέχη του κινήματός μας», είπε, προσθέτοντας ότι: «Τις αντιμετωπίζουμε με ανεκτικότητα».
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ι. Φωτήλας κατηγόρησε τον Στ. Θεοδωράκη για έλλειψη σχεδίου: «Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε απλά ότι το Ποτάμι θα ανακάμψει, έτσι με έναν μαγικό τρόπο». Ο Ι. Φωτήλας ανέφερε επίσης ότι «αν το Ποτάμι συνεχίσει να έχει αυτοκτονικές τάσεις, εγώ δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω», χαρακτηρίζοντας ότι προφανές ότι η ανεξαρτητοποίηση θα ήταν η επόμενη ενέργειά του.
Ο Π. Αβραμίδης, αφού σχολίασε ότι «το Ποτάμι δεν τρώει κουτόχορτο», δήλωσε ευθέως πως «όταν ένας βουλευτής, μέλος μάλιστα του ΠΣ, τη μια μέρα στη συνεδρίαση της Κ.Ο. υποστηρίζει ότι το κίνημα πρέπει να βαδίσει ενωμένο χωρίς διαφοροποιήσεις και την άλλη μέρα, αφού πρώτα συναντά συγκεκριμένα στελέχη της Ν.Δ., δηλώνει ότι 'Σκέφτομαι να πάω στη Ν.Δ.', τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Ο Ι. Φωτήλας επανήλθε κατηγορώντας τον για «ασκήσεις λάσπης» και «ξεκαθαρίζοντας» ότι δεν έχει υποστεί «καμία πίεση, δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση, καμία υπόσχεση για κανένα αντάλλαγμα από κανέναν. Προφανώς, δε, ούτε και από τη Ν.Δ.».