Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας / Με επιστολή στον Μοσκοβισί 36 ευρωβουλευτές ζητούν ελάφρυνση του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας / Με επιστολή στον Μοσκοβισί 36 ευρωβουλευτές ζητούν ελάφρυνση του χρέους

Ανοιχτή επιστολή για την ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και για άμεση στροφή σε πολιτικές ανάπτυξης με εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας έστειλαν χθες στον Πιερ Μοσκοβισί 36 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα", επισημαίνεται στην επιστολή, την οποία απέστειλαν οι εννέα ευρωβουλευτές της Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας Δ. Παπαδημούλης (GUE/NGL), Guillaume Balas (Γαλλία, Σοσιαλιστές), Sergio Cofferati (Ιταλία, Σοσιαλιστές), Fabio De Masi (Γερμανία, GUE/NGL), Eva Joly (Γαλλία, Πράσινοι), Curzio Maltese (Ιταλία, GUE/NGL), Georgi Pirinski (Βουλγαρία, Σοσιαλιστές), Emmanuel Maurel (Γαλλία, Σοσιαλιστές), Ernest Urtasun (Ισπανία, Πράσινοι) και συνυπέγραψαν άλλοι 27 συνάδελφοί τους.

"Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αφήσει πίσω της τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού και να προχωρήσει με πολιτικές που επιτρέπουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας. Την ευθύνη γι' αυτό έχουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί", τονίζεται στην επιστολή και επισημαίνεται πως, "παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία σήμερα μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων σχετικά με την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, μεταξύ των θεσμικών οργάνων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η βιωσιμότητα.

Όπως γνωρίζετε, το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει διαφορετική ανάλυση από αυτή των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για το θέμα αυτό. Η αβεβαιότητα που προκύπτει εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας. Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις όσον αφορά την έναρξη ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και στην ήπια μείωση των επιπέδων της ανεργίας και της φτώχειας και να καθυστερήσει οποιαδήποτε βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης για την προσεχή περίοδο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ έκανε λόγο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με βάση ότι "ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να παράγει συνεχή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη" θα χρειαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ως μέρος της συμφωνίας, θα πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθούν ώς το τέλος του έτους, με σαφή οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την απαραίτητη οικονομική και κοινωνική ώθηση, αλλά και για να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κατάλληλο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις".

Οι υπογράφοντες βουλευτές τονίζουν πως "πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αφήσει πίσω τα μέτρα λιτότητας μια για πάντα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εξόδου από το πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι και το τελευταίο. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα διαρθρωτικά ταμεία που θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, ιδίως για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, και να αυξήσει τον βαθμό ασφάλειας για τους πολίτες, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων".

Στο πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, οι βουλευτές καταλήγουν παροτρύνοντας τον Π. Μοσκοβισί "να λάβει τις απόψεις αυτές υπόψη, προς όφελος όλων των κοινωνιών καθώς και των θεσμών".

Την επιστολή συνυπογράφουν οι: Jean-Paul Denanot, FR (S&D), Virginie Rozières, FR (S&D) Edouard Martin, FR (S&D), Bart Staes, BE (Greens/EFA), Tania Penas Gonzalez, SP (GUE/NGL), Josep Maria Terricabras, SP (Greens/EFA), Eric Andrieu, FR (S&D), Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, FR (S&D), Marisa Matias, PT (GUE/NGL), Patrick Le Hyaric, FR (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου, GR (GUE/NGL), Eleonora Forenza, IT (GUE/NGL), Monika Vana, AT (Greens), Louis-Joseph Manscour, FR (S&D), Isabelle Thomas, FR (S&D), Barbara Spinelli, IT (GUE/NGL), Κώστας Χρυσόγονος, GRE, (GUE/NGL), Younous Omarjee, ES, (GUE/NGL), Elly Schlein, IT, (S&D), Joachin Schuster GER, (S&D), Michele Rivasi, FR, (Greens), Κωνσταντίνκα Κούνεβα, GRE, (GUE/NGL), Ana Gomes, POR, (S&D), Martina Anderson, IRL, (GUE/NGL), Matt Carthy, IRL, (GUE/NGL), Liadh Ni Riada, IRL, (GUE/NGL), Lynn Boylan, IRL, (GUE/NGL)

Δ. Παπαδημούλης: Ευρύτατη απήχηση

"Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup χωρίς αναβολές, όπως επιδιώκει ο κ. Σόιμπλε, αποτελεί κλειδί όχι μόνο για στροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και για τη συνολική αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους ως ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ζητήματα", τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως η επιστολή "βρίσκει ευρύτατη απήχηση όχι μόνο εντός του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και σε ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα. Θα ακολουθήσουν και άλλες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL