«Η περαιτέρω στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής Διαλόγου» υπογράμμισε η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου.
Ο Ιερώνυμος ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και αποφασίστηκε ο ορισμός Επιτροπής από μητροπολίτες και ειδήμονες, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας. Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε στην Ιεραρχία ότι το «καταστάλαγμα» της συνάντησης είναι ότι για την τρέχουσα χρονιά θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών που έχουν ήδη διανεμηθεί, ενώ ξεκινά άμεσος διάλογος για το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών, ώστε να εξεταστεί και να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Ο Ιερώνυμος ενημέρωσε επίσης για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με την υφυπουργό Επικρατείας και κυβερνητική εκπρόσωπο Όλ. Γεροβασίλη. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, κατά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία «εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό» και υπογραμμίστηκε ότι «γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός».
Τ. Κουίκ: Κανένας δεν δικαιούται να τορπιλίσει το αποτέλεσμα της συνάντησης
Ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ τόνισε ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε «εκτόνωσε την ένταση που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό» και σημείωσε ότι «κανένας δεν δικαιούται να τορπιλίσει αυτό το αποτέλεσμα, είτε από την πλευρά της πολιτικής, είτε από την πλευρά της Εκκλησίας» ζητώντας τη βοήθεια των ΜΜΕ προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Τ. Κουίκ πρόσθεσε ότι «η τυφλή σύγκρουση και οι βίαιες ή αμφιλεγόμενες δηλώσεις δεν ωφελούν σε τίποτα», σχολιάζοντας ότι «σημασία έχει ότι τελικά επικράτησε αυτό που επιζητούσαμε από την αρχή, δηλαδή η λογική για διάλογο κυβέρνησης - Εκκλησίας, που αφορά βεβαίως και το θέμα των Θρησκευτικών, αλλά και γενικότερα τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας».