Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.1°C21.8°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.8°C19.5°C
3 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.6°C19.9°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.8°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.6°C19.6°C
1 BF 70%
Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue / Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue: Αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue / Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue: Αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός

Επιμέλεια: Κάκη Μπαλή

Αυτές τις ταραγμένες μέρες στην Ευρώπη και τη γειτονιά μας, η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue για την “Α”, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια πρόταση: Οι πολίτες δεν... γοητεύονται από την Ε.Ε. όπως είναι σήμερα, αλλά τους φοβίζει ακόμη (;) να βρεθούν έξω από αυτή. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ερμηνεία τού γιατί τόσοι άνθρωποι ένιωσαν χαρά (34%) με την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., με αμέσως επόμενη αντίδραση την αδιαφορία (33%) και με ένα 29% να δηλώνει ότι λυπήθηκε. Το ίδιο δείγμα πολιτών, στο ερώτημα εάν γινόταν αύριο στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Grexit, απαντά ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. σε ποσοστό 56% και κατά σε ποσοστό 39%.

Στα δύο αυτά ερωτήματα, για το αποφασισμένο Brexit και για το ενδεχόμενο επιλογής του Grexit, οι απαντήσεις διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με το τι δήλωσαν ότι ψήφισαν οι ερωτηθέντες. Χαρά για την απόφαση των Βρετανών εξέφρασε το 67% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και το 3% των ψηφοφόρων του Ποταμιού. Μεταξύ των δύο αυτών “άκρων” τοποθετούνται οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων (59%), του ΚΚΕ (51%), του ΣΥΡΙΖΑ (40%), της Ένωσης Κεντρώων (30%), της Νέας Δημοκρατίας (15%) και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (10%).

“Όχι” σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα για το Grexit λέει το 100% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, 93% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 84% της Ν.Δ., 53% του ΣΥΡΙΖΑ, 52% της Ένωσης Κεντρώων, 36% των ΑΝ.ΕΛΛ., 28% της Χ.Α. και το 21% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Πάντως, μια μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (80%) εκτιμά ότι μετά τη Βρετανία είναι πιθανόν να θελήσουν να αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την Ε.Ε., ενώ είναι τελείως μοιρασμένες οι εκτιμήσεις σχετικά με το ποιες επιπτώσεις θα έχει το Brexit στην ίδια τη Βρετανία.

Περισσότερη Αθήνα, λιγότερες Βρυξέλλες

Εντυπωσιακά μεγάλη είναι η επιθυμία των πολιτών να επιστρέψουν κάποιες εξουσίες από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις (72%), ενώ μόλις ένα 12% προτιμά το αντίστροφο. Για την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα περιορισμένο ρόλο παίζουν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων -φύλο, ηλικία, εάν είναι μορφωμένοι, πού εργάζονται, εάν είναι πλούσιοι ή φτωχοί κ.λπ.- καθώς και το πού τοποθετούν πολιτικά τον εαυτό τους. Πάντως, εξακολουθεί να υπάρχει ένα 44% των Ελλήνων -ποσοστό μάλλον άνω του κοινοτικού μέσου όρου- που έχει θετική γνώμη για την Ε.Ε., καθώς κι ένα 55% που έχει θετική γνώμη για το ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η θετική γνώμη μειώνεται σταθερά. Όπως μειώνεται από 70% σε 50% -παραμένοντας πλειοψηφική- η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ήταν χειρότερα με τη δραχμή.

Κίνα, αγάπη μου...

Αδυναμία φαίνεται να τρέφουν οι Έλληνες στην Κίνα και τους Κινέζους, με τις θετικές γνώμες για τη χώρα και τους πολίτες της να φτάνουν το 70% και 71%, αντιστοίχως. Μάλιστα, η συμπάθεια είναι πλειοψηφική -έστω με διακυμάνσεις- σε όλο το πολιτικό φάσμα. Επίσης, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (67%) βλέπει την οικονομική συνεργασία με την Κίνα ως ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ναι στην απλή αναλογική

Τις ώρες που η Βουλή συζητούσε για τον εκλογικό νόμο, η Public Issue ρωτούσε τους πολίτες τι θέλουν από ένα νέο εκλογικό σύστημα. Η πλειοψηφία (50%) θέλει ένα σύστημα που να εξασφαλίζει τη δίκαιη εκπροσώπηση των μικρότερων κομμάτων, ενώ ένα 40% θεωρεί σημαντικότερο να εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (71%), του ΚΚΕ (86%) και της Ένωσης Κεντρώων (78%) σταθερά τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, με τη Ν.Δ. (20%) και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (23%) να είναι στον αντίποδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL