Live τώρα    
Επιτιθέμενη, η Συγγρού παραδέχεται ότι έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις / Ν.Δ.: "Η Ευρώπη υποχώρησε στις αριστερές ανοησίες Τσίπρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτιθέμενη, η Συγγρού παραδέχεται ότι έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις / Ν.Δ.: "Η Ευρώπη υποχώρησε στις αριστερές ανοησίες Τσίπρα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Κλιμακώνει την τακτική "σαμποτάζ" για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους η Ν.Δ., καθώς χθες, μετά τις ευθύνες που επέρριψε στους Ευρωπαίους ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι... η Ευρώπη "υποχώρησε" στις θέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε "ανοησίες". Την ίδια στιγμή, καίτοι η ηγεσία της Ν.Δ. διαβεβαιώνει ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές παραμένει στο τραπέζι, προσπαθεί να βρει τρόπο απεμπλοκής για να αποφύγει... τη γραφικότητα.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και κορυφαία "γαλάζια" στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, διαθέτουν έναν ευρύ κύκλο συνομιλητών στις Βρυξέλλες, αρκετοί στη Συγγρού παραδέχονται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατούσε, έως την περασμένη Δευτέρα, να "δει" την αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των εταίρων. Έτσι, μετά την απόφαση του Eurogroup, κατέρρευσε η πολιτική επένδυση της Ν.Δ. στο "σκηνικό εμπλοκής" και στις "μέρες 2015" και το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη άρχισε να ψάχνει... νέο πολιτικό "αφήγημα" για να αντιμετωπίσει τα νέα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνει η διαφαινόμενη συμφωνία Αθήνας - δανειστών.

Από την καταστροφολογία στο σαμποτάζ

Οι εξελίξεις, λοιπόν, ανάγκασαν τη Ν.Δ. να αφήσει στην άκρη την "καταστροφολογία" και να εφαρμόσει νέα πολιτική γραμμή. Και αυτή, όπως κατέστησε σαφές ήδη από προχθές ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δεν στηρίζεται μόνο στην προσπάθεια να "χτίσει" τη ρητορική περί "τέταρτου, αέναου Μνημονίου", αλλά και... στο σαμποτάζ ως προς την επίτευξη συμφωνίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., συγκεκριμένα, επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους "επειδή αποδέχθηκαν το μείγμα μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ολομέτωπη επίθεση

Ωστόσο, χθες, η Ν.Δ., διά του αντιπροέδρου της Άδ. Γεωργιάδη, κλιμάκωσε την τακτική "σαμποτάζ". "Η Ευρώπη υποχώρησε στις αριστερές ανοησίες του κ. Τσίπρα" ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ρ/σ "Alpha", επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η συμφωνία επιτυγχάνεται επί τη βάσει των ελληνικών προτάσεων. "Η τρόικα, για πολιτικούς λόγους, έκανε το χατίρι στον κ. Τσίπρα με μια συμφωνία που είναι παντελώς αδιέξοδη και αντίθετη με όλη τη φιλοσοφία του προγράμματος" ομολόγησε ο Άδ. Γεωργιάδης και, μάλιστα, έφερε και... συγκεκριμένο παράδειγμα: "Το πρώτο Μνημόνιο φτιάχτηκε στις 6 Μαΐου του 2010 για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Στο πλαίσιο αυτού, ήταν ορόσημο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προχθές δέχθηκαν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών" προφήτεψε, παραδεχόμενος, πάντως, ότι το μείγμα των μέτρων καθορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τους δανειστές. Μάλιστα, ο Άδ. Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να πει τα ίδια και... χειρότερα και για το ΔΝΤ, καθώς, αναφερόμενος στην Κρ. Λαγκάρντ, υπογράμμισε πως "την έχει μαγέψει ο Τσίπρας και υποχωρεί σε όλες τις απαιτήσεις του".

Ταυτόχρονα, πάντως, η Συγγρού επιχειρεί να καταστροφολογήσει και αναφορικά με τον δημοσιονομικό διορθωτή. Μάλιστα χθες, κύκλοι της Ν.Δ., με αναλυτική ενημέρωση, παραδέχονταν μεν ότι η έννοια του "διορθωτή" υπάρχει από το 2014, ωστόσο ισχυρίζονταν ότι ο νυν "κόφτης" είναι διαφορετικός από τον δημοσιονομικό διορθωτή που υπάρχει σε όλα τα Μνημόνια, επειδή "είναι στοχευμένος, αφορά περικοπές μισθών και συντάξεων" και διότι "είναι μόνιμος, αφορά διορθώσεις των αποκλίσεων γενικά για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος, δηλαδή την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες".

Στρατηγική απεμπλοκής από το αίτημα για εκλογές

Την ίδια στιγμή, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί, υπό την πολιτική πίεση των νέων δεδομένων, να απεγκλωβιστεί από το αίτημα των εκλογών που ο ίδιος διατύπωσε. Το σχέδιο της Ν.Δ., κατά πληροφορίες, είναι να δώσει έμφαση στην καθημερινότητα και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση επί θεμάτων που αφορούν την κοινωνία. Ταυτόχρονα, όσο η Ν.Δ. θα προβάλλει κοινωνικά θέματα, τόσο θα "ξεχνιέται" -σταδιακά- το αίτημα για εκλογές. Χθες, πάντως, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος επισήμανε πως το αίτημα για εκλογές "δεν αφορά μόνο τα δημοσιονομικά, υπαγορεύεται από τη συνολική απαράδεκτη κατάσταση", η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ("Real FM") πως "αν χρειαστεί, θα ζητάμε τέσσερα χρόνια εκλογές", ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ν.Δ. για την οικονομική ανάπτυξη, "τεκμηρίωσε" την "ανάγκη" πολιτικής αλλαγής, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει επενδύσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0