Live τώρα    
Υπέρ των κυρώσεων για το προσφυγικό ο Πρ. Παυλόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ των κυρώσεων για το προσφυγικό ο Πρ. Παυλόπουλος

Τη συμφωνία του με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες της Ε.Ε. δεν δέχονται να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στη διαχείριση του προσφυγικού εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση Π. Σάδερλαντ.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση κ. Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρ. Παυλόπουλος, για να προσθέσει ότι «η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής». Ο Πρώτος Πολίτης χαρακτήρισε "σημαντική" τη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με την οποία "η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη". Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε αιχμές για όσες χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή κλείνουν τα σύνορά τους, κάνοντας λόγο για "φαινόμενα χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά αυτή την αλληλεγγύη".

Ο Πρ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να ζητήσει από τον Π. Σάδερλαντ "ενεργότερη παρουσία του ΟΗΕ και ιδίως της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα", ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε, από την πλευρά του, την ανάγκη η διεθνής κοινότητα "να επιδείξει την αλληλεγγύη της για το προσφυγικό και ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος".

Σημειωτέον ότι σήμερα το μεσημέρι, ο Π. Σάδερλαντ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γ. ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0