Live τώρα    
Για Κυπριακό, ενέργεια και οικονομία / Σήμερα στο Νταβός ο Αναστασιάδης, την Πέμπτη η τριμερής με Μπαν Κι Μουν και Μ. Ακιντζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για Κυπριακό, ενέργεια και οικονομία / Σήμερα στο Νταβός ο Αναστασιάδης, την Πέμπτη η τριμερής με Μπαν Κι Μουν και Μ. Ακιντζί

Σήμερα μεταβαίνει στο Νταβός ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τρεις στόχους στις αποσκευές του: Κυπριακό, επενδύσεις και ενέργεια. Από τις αρχές της εβδομάδας -και χθες με επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη- η Λευκωσία επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης, είτε στο Νταβός είτε αλλού, για το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται πως η πενταμερής είναι πρόταση της τουρκικής πλευράς, η οποία "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή". Η Λευκωσία ωστόσο δεν αποκλείει σε κάποια φάση των συνομιλιών, αν οι δυο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη την οποία θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται στην τριμερή του Νταβός και από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Συγκεκριμένα, ο Μ. Ακιντζί αναφερόμενος στην τριμερή κατά την αναχώρηση του είπε πως η τριμερής έχει μεγάλη σημασία καθώς θα συζητήσουν το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και η διαδικασία από 'δω και πέρα και πρόσθεσε πως θέλει να επιστρέψει "με τα καλύτερα αποτελέσματα από το Φόρουμ του Νταβός, όπου για πρώτη φορά συμμετέχει η ΤΔΒΚ σε επίπεδο ηγέτη".

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο περιθώριο της συνόδου, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Συνάντηση Τσίπρα - Ομήρου

Με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις. Μάλιστα, για το Κυπριακό επανέλαβαν τη θέση πως Αθήνα και Λευκωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετες με τη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων.

Α. ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0