ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ
Με πολύ θετικό τρόπο εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, το ταξίδι του Ευ. Τσακαλώτου στην Ευρώπη, όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνικής αποστολής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενο για τους τρεις πρώτους σταθμούς της περιοδείας σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, όπου η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, απέσπασε συμφωνίες για σύμπλευση στάσης σχετικά με αρκετά ζητήματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα καθώς και ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα. Σχετικά με το τελευταίο, ιδιαίτερα εμφατική είναι η στάση της ιταλικής πλευράς, που θέτει στο τραπέζι μετ' επιτάσεως ζητήματα όπως το προσφυγικό, η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης και η τραπεζική ενοποίηση, ενώ η Γαλλία κρατά μια περισσότερο μετριοπαθή στάση.
Ωστόσο, και η σημερινή συνάντηση με τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών Αλ. Στουμπ (η πρώτη χώρα που ήταν σε αυστηρή, αν όχι εχθρική, έως τώρα έναντι της Ελλάδας) εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, υπεράνω των προσδοκιών, ενώ ακολούθησαν ιδιαίτερα επαινετικές δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού για τον Ευ. Τσακαλώτο. Το κλίμα αυτό αποτελεί τον καλύτερο οιωνό εν όψει των δύο επόμενων καθοριστικών συναντήσεων, αυρίο με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γ. Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Κι αυτό γιατί η φινλανδική πλευρά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να είναι αυτονομημένη -τουλάχιστον πλήρως- σε σχέση με την ευρύτερη ομάδα των "σκληρών" του Eurogroup, της οποίας αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις επέχουν κατά πολύ από τον εθιμικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, γίνονται επί συγκεκριμένων θεμάτων και έχουν προκύψει σημαντικές συγκλίσεις όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά γενικότερα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, για το θέμα του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Για συνεργασία και εμπιστοσύνη μιλά τώρα η Φινλανδία
«H ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο ο Αλ. Στουμπ, επισημαίνοντας ότι είναι «ευτυχής" που βλέπει "την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημοσιονομική σταθερότητα, στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Grexit [σ.σ.: το καλοκαίρι είχε απειλήσει επανειλημμένως την Ελλάδα] ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. "Ακούω παντού καλά λόγια για την Ελλάδα, και από άλλες χώρες, και μέσα στο Eurogroup» συμπλήρωσε. Μάλιστα, ο Αλ. Στουμπ προχώρησε σε μια ιδιαίτερα επαινετική για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ανάρτηση στο twitter: «Καλή η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εξαιρετικός συνάδελφος. Καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη. Τα λέμε στο Eurogroup την Πέμπτη».
Πάντως, ο Φινλανδός υπουργός δήλωσε, ακόμη, πως «μένει ακόμα να γίνει δουλειά με την Ελλάδα, αλλά βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», ενώ σύμβουλός του ανέφερε στο twitter πως στη συνάντηση ο Αλ. Στουμπ είπε στον Ευ. Τσακαλώτο ότι «η Φινλανδία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Σίγουρος για λύση στο χρέος ο Μ. Σαπέν
«Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν και μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευ. Τσακαλώτο την Κυριακή, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις (για τη διευθέτηση του χρέους)» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ωστόσο: «Εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Σε σχέση με το ΔΝΤ, ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το εκδιώξουμε», αναγνωρίζοντας πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.
Σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή σε μήνες, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γ. Ντάισεμπλουμ, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις μέρες και στους μήνες υπάρχουν και οι εβδομάδες», ενώ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Κοινά προβλήματα και κοινή στάση με την Πορτογαλία
Το Σάββατο ο Ευ. Τσακαλώτος συνάντησε τον Πορτογάλο ομόλογό του Μ. Σεντένο, με τον οποίο συζήτησαν για το ελληνικό πρόγραμμα και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης και για κάποια προβλήματα που υπάρχουν. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα στις δύο χώρες, καθώς Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πολλές ομοιότητες, και έθεσαν τα ζητήματα προκείμενου να υπάρξει ατζέντα αντιμετώπισής τους με προοδευτικό πρόσημο. Ακόμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα της Ε.Ε. που μπορούν να τεθούν από κοινού, όπως η τραπεζική ένωση, η ανεργία και οι επενδύσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Πορτογαλίας θεωρείται μία από τις πιο συγγενείς στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σχηματίστηκε τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το "Μπλόκο" (αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο σταθμός της Πορτογαλίας θεωρούνταν, εξαρχής, ως μια από τις πιο φιλικές στην περιοδεία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ενώ κοινό και έντονο ενδιαφέρον έχουν οι δύο πλευρές και για τον σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής κατεύθυνσης στην Ισπανία, με βραχίονα το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Podemos.