Live τώρα    
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΜΠΕΡΤ Β. ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ UBS: / Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς: Αυτή η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΜΠΕΡΤ Β. ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ UBS: / Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς: Αυτή η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Αν ο Ερβέ Φαλσιανί είναι το πρόσωπο που διεθνώς έχει ταυτιστεί με τις ανά την υφήλιο λίστες, αλλά από την πλευρά όσων αποφάσισαν να ανοίξουν το στόμα τους, τότε, χωρίς αμφιβολία, ο Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς είναι ο γνωστότερος διώκτης λιστών, αλλά και όσων βρίσκονται σε αυτές.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας κυνήγησε με πάθος τέτοιες λίστες και στην αρχή επικρίθηκε, όπως παραδέχεται στη συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής. Ωστόσο, τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν στη συνέχεια.

Ο τίτλος της συνέντευξης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «Τρία χρόνια χαμένα», αφού με τρόπο διπλωματικό ο Γερμανός υπουργός αναφέρει ότι η πρώτη επαφή με την Ελλάδα είχε γίνει πριν από τρία χρόνια. Χωρίς αποτελέσματα ωστόσο, έως τον περασμένο Μάιο και τη συνάντηση που είχε τότε μαζί του ο γ.γ. κατά της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο κ. Μπόργιανς αναφέρεται όμως και στα πεδία μελλοντικής ελληνογερμανικής συνεργασίας, καθώς θα επισκεφθεί τη χώρα μας τον Ιανουάριο για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

* Η κυβέρνησή σας υποστηρίζει δυναμικά την απόκτηση των καταλόγων. Αισθάνεστε δικαιωμένος για αυτή την επιλογή;

Η φοροδιαφυγή είναι απάτη εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Για όσο διάστημα δεν υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών, οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς των στοιχείων, για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες επικρίσεις για την επιλογή μας, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν πειστικά.

Σε εθνικό επίπεδο μετράμε περίπου 120.000 εκούσιες δηλώσεις φοροφυγάδων από την άνοιξη του 2010. Αυτό συνεπάγεται περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθεταν έσοδα. Μόνο το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είχε συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα. Αυτά προέκυψαν από πρόσθετα φορολογικά έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ χάρη στις έρευνες βάσει των στοιχείων που αγοράστηκαν, 50 εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα που πλήρωσαν ιδιώτες, 600 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι τράπεζες που βοήθησαν τους φοροφυγάδες και από επιπλέον φόρους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εθελοντικές αποκαλύψεις.

 

* Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δοθεί μέρος της λίστας στην ελληνική κυβέρνηση;

Οι υπηρεσίες της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας εντόπισαν τότε (σ.σ.: το 2012) τις πληροφορίες στο πλαίσιο της αγοράς των στοιχείων και των τραπεζικών διαδικασιών που ακολούθησαν. Όταν μια αντιπροσωπεία από την Ελλάδα μας επισκέφθηκε για να συζητήσουμε για συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων, της προσφέραμε και τη δυνατότητα να αποκτήσει τα δεδομένα.

* Η πρώτη συνάντηση με Έλληνα αξιωματούχο πότε έγινε και ποιος ήταν αυτός; Ποια ήταν τα αποτελέσματα τότε; Πιστεύετε ότι κάτι έχει αλλάξει στην προσέγγιση του ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους;

Τον Μάιο του 2015 μια ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον γ.γ. κατά της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Συναντήθηκε με ειδικούς του υπουργείου μας στην κατεύθυνση εξεύρεσης τρόπων συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα διαχείρισης φόρων, υποστήριξης από την Πληροφορική και μεθόδων εξεύρεσης φορολογητέας ύλης. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τη φορολογική δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι να υποστηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες. Πριν από τρία χρόνια είχαμε πάλι προσφέρει την υποστήριξή μας στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα στη μετάδοση του "khow how". Η μετάδοση της πληροφορίας είναι η αρχή, τα επόμενα βήματα μπορούν να ακολουθήσουν.

* Ποια μπορεί να είναι τα πεδία της συνεργασίας;

Σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε στα πεδία της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Σχεδιάζουμε να δώσουμε πληροφορίες και "know how" στις ελληνικές φορολογικές αρχές με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητα των φόρων, (της αποτελεσματικότητας) των δικαστικών και διωκτικών αρχών, βελτιώνοντας επίσης την εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων.

Θα εστιάσουμε επίσης στην παροχή τεχνικής βοήθειας στην ελληνική πλευρά για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με χρήση νέων τεχνολογιών και πρωτοποριακών πληροφοριακών συστημάτων. Με στόχο την αναγνώριση και τη διασταύρωση λαθραίας περιουσίας. Θα προσκαλέσουμε τους Έλληνες ειδικούς επί των φόρων να επισκεφθούν τη Γερμανία προκειμένου να τους μάθουμε κάποιες στρατηγικές στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, ενώ μπορούμε να τους δώσουμε τη γνώση που έχουμε στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0