ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Διαφημιστική εταιρεία συνδεόμενη με πολιτική οικογένεια, υπέρογκες αμοιβές στελεχών και μαϊμού ρεπό σε ημέτερους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή. Οι καταγγελίες για το σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος στις αστικές συγκοινωνίες έγιναν με αφορμή την "αποκαθήλωση" της διοίκησης Δημητριάδη και τον διορισμό των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
Όλοι οι προτεινόμενοι από τον υπουργό Υποδομών εγκρίθηκαν με 11 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 5 "παρών", πλην του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΟΣΥ Α.Ε. Γιώργου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έλαβε, 12 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές και 5 "παρών". Συγκεκριμένα τους υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., τους καταψήφισε μόνο η Ν.Δ., ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν "παρών".
Ο Χρ. Σπίρτζης φωτογράφισε συγκεκριμένη εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια του ΟΑΣΑ (πρόκειται για την V+O, όπου συμμετέχει ο υιός Βαρβιτσιώτη). Η εταιρεία έλαβε 51.000 ευρώ το 2014 και περίπου 53.000 ευρώ το 2015 και όλως τυχαίως στο δημοψήφισμα αγωνίστηκε υπέρ του Ναι.
Το ίδιο απλόχερες ήταν και οι αμοιβές στα στελέχη.
* ΟΣΥ: "Ένας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μαζί με το διοικητικό συμβούλιο και τους ειδικούς συμβούλους κόστισαν, χωρίς τις δικές τους αμοιβές, το 2013 187.000 ευρώ, το 2014 217.000 ευρώ και το 2015 150.000 ευρώ", είπε ο Χρ. Σπίρτζης.
* ΣΤΑΣΥ: Ο μηνιαίος μισθός του διευθύνοντα συμβούλου της ΣΤΑΣΥ έφτανε τις 4.500 ευρώ τον μήνα.
* ΣΤΑΣΥ: Ο γενικός διευθυντής δεν ήταν υπηρεσιακός, αλλά εξωτερικός και κόστιζε 3.070 ευρώ καθαρά τον μήνα. "Διεθνής πρωτοτυπία" σχολίασε ο υπουργός.
* Μεταφερόμενα ρεπό: τα μεταφερόμενα ρεπό αγγίζουν τα 10.000, δηλαδή 1.000.000 ευρώ, τη στιγμή που το συνολικό έργο έχει πέσει κατά 30% και οι βάρδιες κατά 15%. Ορισμένοι οδηγοί δεν δουλεύουν, ενώ άλλοι κάνουν και διπλοβάρδιες, είπε ο υπουργός Υποδομών και σημείωσε εμφατικά: "Ή κάποιοι εκεί βάζανε μαϊμού ρεπό, ή έκαναν άλλη δουλειά".
* Ο απελθείς πρόεδρος του ΟΣΥ Γιάννης Οικονόμου είχε συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό με το Σωματείο Εργαζομένων για την παραχώρηση ενός ακινήτου της εταιρείας στον σταθμό Αττικής χωρίς αντίτιμο. Όμως το σωματείο μισθώνει το ακίνητο σε τρίτο, ο οποίος τυγχάνει να είναι συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, την ώρα που ο ΟΣΥ πληρώνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του ακινήτου!
Αναφερόμενος στην εισιτηριοδιαφυγή, ο Χρ. Σπίρτζης είπε ότι "δεν θα γίνουμε κυνηγοί κεφαλών" και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εκδοθεί μέσα σε επτά μήνες αντί σε έναν χρόνο. Ευθύνες για το φαινόμενο κατελόγισε στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΑ Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς "εδώ και πέντε χρόνια έχουμε κλοπή 130.000 εισιτηρίων και 5.000 εισιτηρίων αεροδρομίου, για τα οποία έχει διαταχθεί ΕΔΕ". Για "συνεχιζόμενη κατασυκοφάντηση" κάνει λόγο ο Γρ. Δημητριάδης.
Τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) αναλαμβάνουν οι Τάσος Ταστάνης και Γιάννης Σκουμπούρης αντίστοιχα, πρόεδρος της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ορίζεται η Ζωή Γεωργίου, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο, και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) διορίζονται ο Σταύρος Στεφόπουλος και Παναγιώτης Βόγκας αντίστοιχα.