Live τώρα    
Σήμερα παρουσιάζεται στο Στρασβούργο το σχέδιο της Κομισιόν / Επιφυλάξεις Κοτζιά για τη "νέα Frontex"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα παρουσιάζεται στο Στρασβούργο το σχέδιο της Κομισιόν / Επιφυλάξεις Κοτζιά για τη "νέα Frontex"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ευρωπαϊκό σώμα ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, το οποίο θα αναλάβει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και θα μπορεί να επέμβει ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος - μέλος, θα παρουσιάσει σήμερα στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Τις επιφυλάξεις του ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινάει η συζήτηση για το καινούργιο αυτό σώμα εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στο πλαίσιο των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη Frontex, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με τα άρθρα 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσουν τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους - μέλους όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει ο ίδιος εκφράσει στα ευρωπαϊκά όργανα την άποψή του ότι «βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούνε, έστω και σε εισαγωγικά, στο πόδι να λύσουν ορισμένα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα "De Volkskrant", υποστήριξε πως «τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης» και επομένως «είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη». Επιπλέον, χαρακτήρισε «κολοσσιαίο» το πρόβλημα με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καθώς «σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα έχουν φτάσει στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες».

Τίμερμανς: Δεν θα υποκαθιστά εθνικές αρχές

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του εν λόγω σώματος στην Ελλάδα είπε πως θα βοηθήσει στην «ταυτοποίηση» και στις «δακτυλοσκοπήσεις» των προσφύγων, στην «επαναπροώθηση» όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και στην «εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες». «Οι δουλέμποροι αλωνίζουν σχεδόν στη θάλασσα λόγω της έλλειψης λιμενοφυλάκων και ο φορέας θα καλύψει και αυτό το κενό» πρόσθεσε ο Φ. Τίμερμανς. Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε πως η μόνιμη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή δεν θα «υποκαθιστά τις εθνικές τελωνειακές αρχές», αλλά οι συνοριοφύλακες «θα αποστέλλονται από τον φορέα από κοινού με το εμπλεκόμενο κράτος». Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Φ. Τίμερμανς δέχτηκε πως «το πάνω χέρι το έχει ο φορέας. Αυτή είναι η συμφωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0