Live τώρα    
Ομπάμα για Τσίπρα: Ο Mr Winner της Ελλάδας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομπάμα για Τσίπρα: Ο Mr Winner της Ελλάδας...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Βήμα για ουσιαστικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις έγινε στη Νέα Υόρκη, χάρη στα δύο τετ-α-τετ που είχαν Μπάρακ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας. Η ουσία της ατζέντας θα συζητηθεί σήμερα, στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε πως «θα ξανασυναντηθούμε».

Και στις δύο ολιγόλεπτες συναντήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες, ο οικοδεσπότης συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη, στη συνάντηση, μάλιστα, στην οποίαν παρίσταντο οι κυρίες Μπέτυ Μπαζιάνα και Μισέλ Ομπάμα ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις αναγκαίες συστάσεις λέγοντας πως ο Αλ. Τσίπρας είναι ο νικητής των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα.

Η ατζέντα με Κέρι

Πολλά, και το καθένα με τη δική του βαρύτητα, θέματα αναμένεται να απασχολήσουν την ελληνική και την αμερικανική πλευρά στη σημερινή συνάντηση: ελληνικό χρέος, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη από τη μια -χθες εξάλλου είχαν συνάντηση η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης-, οι επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία και το Κυπριακό από την άλλη, εκτιμάται πως θα είναι τα «πιάτα» στη συνάντηση Τσίπρα - Κέρι.

Πολλές, την ίδια στιγμή, οι διμερείς επαφές που είχε χθες το ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο, αντιθέτως δεν παρέστη στη συνάντηση για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού (για τους λόγους βλέπε ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες).

Στενή σχέση Αθήνας - Λευκωσίας

Από τις συναντήσεις που έγιναν χθες κεντρική θέση είχε το Κυπριακό: έτσι σε θερμό και φιλικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και οι προοπτικές πραγματοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, καθώς και την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις λεπτομέρειες των εν εξελίξει συνομιλιών στο Κυπριακό.

Στην ημίωρη συνομιλία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και της Ελλάδας Όλγα Γεροβασίλη, όπως και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το ρεπορτάζ της διπλωματικής συντάκτριας της εφημερίδας μας, Αν. Γιάμαλη, το ζήτημα των εγγυήσεων και την ανάγκη απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Εσπέν Μπαρθ Αϊντά τη Δευτέρα στο περιθώριο της 70ης Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε μία συνολική επισκόπηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί.

Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου συναντήθηκε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου αναδείχθηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου. Στην κατεύθυνση αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Πρόσκληση για το Πεκίνο

Εξαιρετικά σημαντική και η συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο τρέχον έτος. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Υποστήριξη προς την Αλβανία υπό όρους

Πολύ φιλική, τέλος, ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Ταυτοχρόνως, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ακόμη συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Αργότερα, μέσα στη μέρα, η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πρόεδρο του Σιν Φειν και εμβληματική φυσιογνωμία των Ιρλανδών Τζέρι Άνταμς, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο, αλλά και με την ομογένεια.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να παρακαθίσει, τέλος, στη δεξίωση της Ε.Ε., αλλά και σε δείπνο προς τιμήν του Αλ. Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας από την μόνιμο αντιπρόσωπό μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0