«Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας -και αυτό ακριβώς είναι που δίνει το αναγκαίο σήμα της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η οικονομία»: την επισήμανση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, σε μια ομιλία που πολλοί υπουργοί άκουσαν ως «οδικό χάρτη» τετραετίας.
Εν τούτοις, «ο χρόνος είναι περιορισμένος», ήταν το μήνυμα που τους έστειλε ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, γι' αυτό και η επιτάχυνση είναι το κεντρικό αιτούμενο: επιτάχυνση στην αξιολόγηση και τα ανοιχτά από την προηγούμενη διαπραγμάτευση πεδία, επιτάχυνση στο παράλληλο, κοινωνικό πρόγραμμα (με έμφαση στη δημόσια Υγεία και Παιδεία και τις «εμβληματικές», όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους δύο αυτούς τομείς), επιτάχυνση στα νομοσχέδια που είναι από πριν τις εκλογές έτοιμα, επιτάχυνση στον «πόλεμο» που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Επιτάχυνση, τέλος, στην αντιμετώπιση των πολλών και διαφορετικών συνεπειών που προκαλεί το φλέγον θέμα των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών, αντιμετώπιση όμως με ανθρωπιά, σημείωσε με έμφαση.
Η πρώτη αξιολόγηση είναι ανάγκη να κλείσει γρήγορα, επιχειρηματολόγησε ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να γίνει το δεύτερο βήμα, αυτό της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Ενώ στα ανοιχτά πεδία βρίσκει κανείς τα «κόκκινα» δάνεια, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη λειτουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με εντελώς διαφορετική στόχευση από τη λειτουργία που είχε με τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων του ΑΔΜΗΕ, τέλος, την ενεργοποίηση ισοδύναμων μέτρων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Στα υπερ-ώριμα νομοσχέδια συγκαταλέγονται αυτό των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, της καταπολέμησης λαθρεμπορίας καπνικών, του υπουργείου Παιδείας για σειρά ζητημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, επίσης το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, για την αξιολόγηση και επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση, για την έρευνα και καινοτομία.
Όλα αυτά όμως, για να γίνουν πράξη, προϋποθέτουν σκληρή δουλειά, παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας, που ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν αμέσως τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και δημόσιες δηλώσεις (σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη θα αναλάβει την εξειδίκευση των επιμέρους θεμάτων, ενώ επανέρχεται και η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών).
Και υπό το πρίσμα «κανείς μας δεν είναι μόνιμος, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε σας, ανήκουν στον ελληνικό λαό» ζήτησε την παραγωγή μετρήσιμου έργου, που θα αξιολογείται διαρκώς και θα κριθεί συνολικά με τη συμπλήρωση των πρώτων έξι μηνών διακυβέρνησης.
Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και τρεις ημέρες μετά θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ