Την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στον τόπο τους εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στην τελετή παραλαβής, παράδοσης του ΥΕΘΑ, ενώ επανέλαβε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περιοριστούν στην παροχή διευκολύνσεων και δεν θα εμπλακούν στη διαχείριση του ζητήματος.
Παράλληλα, έθεσε τους στόχους της νέας πολιτικής ηγεσίας, που δεν είναι άλλοι από την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων -όπως αυτή είχε ξεκινήσει από τον πρώην ΥΦΕΘΑ Νίκο Τόσκα- την εξοικονόμηση πόρων, την αλλαγή της δομής τους εκεί που χρειάζεται, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η λειτουργία τους.
Ο Π. Καμμένος διαβεβαίωσε για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και κατέστησε σαφή την πρόθεση πάταξης της διαφθοράς - διαπλοκής με αφορμή τις 19 υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.
Δεσμεύθηκε ακόμη για την άμεση χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου και την άμεση τακτοποίηση του θέματος της υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και για το ότι δεν θα μειωθεί το προσωπικό των Ε.Δ.
Δ. Βίτσας: Σύνορα υπάρχουν για τις επιθετικές ενέργειες
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας έθεσε ως στόχους τη μέριμνα του προσωπικού και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, που θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας. Σε δηλώσεις του μετά την ορκομωσία ωστόσο, αναφερόμενος στο προσφυγικό και στη φύλαξη των συνόρων, τόνισε: «Σύνορα υπάρχουν όσον αφορά επιθετικές ενέργειες σε σχέση με τη χώρα. Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, αυτό που υπάρχει είναι έρευνα και διάσωση».
Ο απελθών υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας με τη μακρά εμπειρία στον χώρο των Ε.Δ. Ιωάννης Γιάγκος τιμήθηκε από τους δύο υπουργούς.
Α.Γ.