Live τώρα    
Αποδόμηση Σταϊκούρα σημείο προς σημείο από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποδόμηση Σταϊκούρα σημείο προς σημείο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε σκληρό ύφος, με μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία αποδομεί βήμα προς βήμα και σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ενώ κύκλοι της Κουμουνδούρου καλούσαν τη Ν.Δ. να απαντήσει αν θα ξανακλείσει την ΕΡΤ, αν θα απολύσει ξανά τις καθαρίστριες και τους εκπαιδευτικούς, αν θα πάρει πίσω τις 100 δόσεις και το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, αν θα επανέλθει στην άποψη ότι το χρέος είναι "βιώσιμο" και αν θα εφαρμόσει εκ νέου το 5ευρο στα νοσοκομεία, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Χρ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«O συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το οικονομικό κόστος της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Ειδικότερα, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε τα εξής:

Η Ν.Δ. δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας για να οδηγήσει σε αριστερή παρένθεση

* 'Η χώρα οδεύει σε εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝ.ΕΛΛ. δραπέτευσε. Δραπέτευσε υπό το βάρος των εσωτερικών αντιφάσεων, αντιθέσεων και διασπάσεων και της ψήφισης του 3ου Μνημονίου'.

Απάντηση: Εκείνοι που δραπέτευσαν τον Δεκέμβριο ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο τότε αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς. Βλέποντας την αδυναμία τους να ολοκληρώσουν την 5η αξιολόγηση, με προφανή την έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών απέναντί τους αλλά και δεδομένη την απαξία της ελληνικής οικονομίας προς τα έργα και τις ημέρες τους, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και τους ανθρώπους της. Όμως δεν παρέμειναν σε αυτό, άλλωστε η φυγή τους λυτρωτική ήταν για τους πολίτες. Με πρωτοφανή την έλλειψη υπευθυνότητας δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας για την επόμενη κυβέρνηση, προσπαθώντας με κάθε τους κίνηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό να προκαλέσουν το σενάριο της 'αριστερής παρένθεσης', υποσκάπτοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Η Ν.Δ. παρέδωσε άδεια ταμεία

* Ένα Μνημόνιο που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. και το οποίο, πριν από ορισμένους μήνες, δεν ήταν αναπόφευκτο.

Απάντηση: Η Νέα Δημοκρατία μιλά για μη αναπόφευκτο Μνημόνιο όταν η ίδια παρέδωσε τη χώρα με 'άδεια ταμεία' και μη βιώσιμο χρέος, σε καθεστώς Μνημονίου, με εκκρεμή την περιβόητη 5η αξιολόγηση, την οποία αδυνατούσε να ολοκληρώσει παρά τα επώδυνα μέτρα του 'e-mail Χαρδούβελη', αιτία για την οποία ζήτησε παράταση του Μνημονίου κατά δύο μήνες, καθώς και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τη λήξη της παράτασης στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση

* 'Κατέστη όμως αναγκαίο εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2015. Διάστημα κατά το οποίο':

Απάντηση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον πρωτοφανή ιδιόμορφο πόλεμο που δέχθηκε από το εξωτερικό, αλλά και την ανεύθυνη σκοπιμότητα που εξυπηρετούσαν οι εκπρόσωποι του παλιού και των κατεστημένων συμφερόντων στη χώρα, κατάφερε με το σχέδιό της και τη διαχειριστική επάρκειά της να συλλέγει έσοδα με ικανοποιητικό τρόπο, να καταβάλλει απρόσκοπτα μισθούς και συντάξεις, να λαμβάνει μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση, να δημιουργεί χώρο για την επανεκκίνηση της οικονομίας (ρύθμιση για τις 100 δόσεις), να υλοποιεί τη δέσμευσή της για πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση προς όφελος της πλειονότητας των πολιτών.

Επί ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. το ΑΕΠ σημείωσε απώλειες πρωτοφανείς σε καιρό ειρήνης

* 'Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014'.

Απάντηση: Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε απώλειες που είναι πρωτοφανείς για χώρα σε καιρό ειρήνης.

* 'Η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014'.

Απάντηση: Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη δραματική αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα, όταν ανέλαβε, τον Ιούνιο του 2012, κατάφερε την ήδη εκρηκτική ανεργία να την εκτοξεύσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη μεγέθυνση

* 'Η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει'.

Απάντηση: Η πραγματική οικονομία, σε αντίθεση με τους μύθους που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν κατέρρευσε από την ημέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη μεγέθυνση... Αυτό μάλιστα επιτεύχθηκε σε ένα περιβάλλον χρηματοπιστωτικής ασφυξίας από το εξωτερικό και τεχνητής υπονόμευσης τόσο της οικονομίας όσο και της διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό από τα κατεστημένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εκπροσώπους του παλαιού στη χώρα.

Η αδιαμφισβήτητη πίεση που προήλθε για την ελληνική οικονομία από τα capital controls δεν αποτελεί 'ευθύνη' του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα συνιστά την πιο τρανή απόδειξη του αδυσώπητου πολέμου που δέχθηκε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, κορύφωση του οποίου ήταν τα capital controls.

Ακόμη όμως και από την επιβολή των capital controls, την οποία μέχρι την τελευταία στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να αποτρέψει, τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όσο πρωτόγνωρα κι αν ήταν στην αρχή, εξαιτίας της συντονισμένης δράσης και της διαχειριστικής επάρκειας της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών, ήταν από τα ελαφρύτερα, αν όχι τα ελαφρύτερα, απ' όσα έχουν καταγραφεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα κράτη που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις δύο μήνες μετά την επιβολή τους, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν ελαφρύνει σε σημαντικό βαθμό, με την κανονικοποίηση να επανέρχεται στην οικονομία και την εμπιστοσύνη στην κοινωνία.

Το κόσμος δανεισμού αυξήθηκε από το 2014

* 'Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί'.

Απάντηση: Η αύξηση του κόστους δανεισμού έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2014, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής του τρόμου, που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία για να αποτρέψει την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση.

Σε ασφυκτικό πλαίσιο

* 'Η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα'.

Απάντηση: Η επιστροφή σε ελλείμματα, εάν και εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί, θα είναι οριακή αλλά και τελείως προσωρινή. Η ελληνική οικονομία ακόμα και την περσινή χρονιά (2014), πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις και μετά βίας 0,6% του ΑΕΠ. Είναι η ίδια χρονιά κατά την οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν δημιουργήσει την αφήγηση περί success story και απογείωσης της ελληνικής οικονομίας, συνεπώς μέσα σε περιβάλλον χρηματοδοτικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, capital controls, εκκροής καταθέσεων και εκβιασμών το πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που αφαιρούν πόρους από την εγχώρια οικονομία, αλλά τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή/και τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο στραγγαλισμός των πόρων του δημοσίου, βασική στρατηγική των πιστωτών

* 'Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ-2013 επίπεδο'.

Απάντηση: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου όντως διογκώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο, περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ. Όμως είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση είχε τόσο υψηλές δανειακές υποχρεώσεις την ίδια στιγμή που οι διεθνείς πιστωτές της είχαν πάψει να καταβάλλουν τις χρεωστούμενες δόσεις από τα δάνεια. Αν είχε επιτραπεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς η ίδια ρύθμιση που είχε επιτραπεί στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2012, την έκδοση δηλαδή πέραν του ορίου εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα είχε αποφευχθεί. Ο στραγγαλισμός των πόρων του Δημοσίου με οποιοδήποτε μέσο αποτέλεσε τη βασική στρατηγική των πιστωτών σκοπεύοντας στην κάμψη των αντιστάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ιδωθεί.

Η διαρροή καταθέσεων υποκινήθηκε από τη Ν.Δ.

* 'Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί'.

Απάντηση: Η διαρροή καταθέσεων και η μεγάλη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA δεν οφείλονται στην επιδείνωση της οικονομίας αλλά το αντίθετο. Η διαρροή καταθέσεων, η οποία υποκινήθηκε από τη Ν.Δ. και άλλους κύκλους, και η ασφυξία του τραπεζικού συστήματος, που καλλιέργησαν οι δανειστές, χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ακόμα και στα γραφήματα που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι η σημαντική απομείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ξεκινά ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και εντείνεται από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αντώνη Σαμαρά. Αντί η Νέα Δημοκρατία να αναλογιστεί τις ευθύνες της στην καλλιέργεια κλίματος πανικού στους καταθέτες, τη ζημία που προκαλούσαν δηλώσεις βουλευτών και υπουργών της για απόσυρση των δικών τους καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, τη διαρκή επίσυρση του 'κουρέματος' των καταθέσεων, αλλά και την τεχνητή δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος από για χρόνια εδραιωμένα στην ελληνική οικονομία συμφέροντα, σήμερα προσπαθεί να καταλογίσει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στις συνθήκες των ακραίων και ασύμμετρων πιέσεων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, διασφάλισε, όπως εξαρχής είχε εγγυηθεί ότι θα κάνει, τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, όλων εκείνων που ασκώντας το πατριωτικό καθήκον τους διατήρησαν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες τις χώρας.

Θα σπάσει η διαπλοκή τράπεζες - ΜΜΕ - πολιτικό σύστημα

* 'Οι τράπεζες έχουν ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης'.

Απάντηση: Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, παρά τον πακτωλό χρημάτων του ελληνικού λαού που διοχέτευσαν για τη διάσωση των τραπεζών, δεν επιχείρησαν ποτέ να συγκρουστούν με τις πραγματικές αδυναμίες και τα κατεστημένα συμφέροντα, που απομυζούν το τραπεζικό σύστημα και δεν του επιτρέπουν να διαδραματίσει τον κομβικό και ουσιαστικό ρόλο του αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας.

Μετά τις εκλογές του 2012 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς η ανακεφαλαιοποίηση να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ενεργητικού των τραπεζών λόγω των 'κόκκινων' δανείων, ώστε να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να μπορέσουν να παράσχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Την ίδια στιγμή προστατεύθηκαν οι παλαιές διοικήσεις, χωρίς να αξιολογηθούν και να κριθούν για τα πεπραγμένα τους, και επικράτησε η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η υπερσυγκέντρωση της τραπεζικής αγοράς, με τις τέσσερις συστημικές να απορροφούν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες τράπεζες, μεταξύ αυτών την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα επιλύσει οριστικά τα προβλήματα των τραπεζών. Θα γίνει σε συνδυασμό με τη συνολική αντιμετώπιση των 'κόκκινων' δανείων, με οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Επίσης, στόχος είναι να αποφευχθεί περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν οι διοικήσεις, θα σπάσει η διαπλοκή τράπεζες - ΜΜΕ - πολιτικό σύστημα και θα τερματιστεί η κακοδιαχείριση και η διακριτική μεταχείριση φυσικών και νομικών προσώπων

Έτσι, εξασφαλίσαμε την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα απέναντι στις γενεσιουργούς αιτίες της κρίσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγιής λειτουργία του και να αποτελέσει ξανά τον αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.

Με το PSI εξαφάνισαν τα αποθεματικά

Σχολιασμός άλλων σημείων

* 'Η παραιτηθείσα κυβέρνηση προέβη σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, 'σκουπίζοντας' και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης'.

Απάντηση: Στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν διασφαλιστεί όλοι οι πόροι για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Αντίθετα, Σαμαράς και Βενιζέλος με το PSI κατέστρεψαν τους μικρομολογιούχους και εξαφάνισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών και άλλων ταμείων του Δημοσίου, χωρίς να διασφαλίσουν καμία αποζημίωση.

Η Ν.Δ. δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος

* 'Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά'.

Απάντηση: Είναι αξιοσημείωτο ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το ζήτημα του χρέους. Με τη νέα συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για τη ριζική αντιμετώπιση του χρέους, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας και τη διέξοδο από την κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0