Live τώρα    
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ KONTRA / Αριστεροί βουλευτές συνέδραμαν, συνειδητά ή ασυνείδητα, στο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ KONTRA / Αριστεροί βουλευτές συνέδραμαν, συνειδητά ή ασυνείδητα, στο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης

Το σχέδιο με κωδικό «Αριστερή Παρένθεση» ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra (στους Μ. Κουρή και Σ. Ξενάκη), ένα σχέδιο στο οποίο συνέπραξαν πολλοί και από διάφορες προελεύσεις, ηθελημένα και μη, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πρώτοις δεν απέκλεισε να έπαιξε ρόλο σε αυτό ο Αντώνης Σαμαράς με την κατά ένα δίμηνο εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες («ίσως σε συνεννόηση με κέντρα του εξωτερικού», ανέφερε επί λέξει) θυμίζοντας στη συνέχεια όλα τα στάδια αφόρητης πίεσης που δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., π.χ. με την πιστωτική ασφυξία. Στο σχέδιο ανατροπής της πρώτης αριστερής κυβέρνησης συνέδραμαν, «συνειδητά ή όχι», οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι με τον τρόπο τους βοηθούν στην παλινόρθωση του παλιού, πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας, που εμφανίστηκε περισσότερο από ό,τι ές τώρα αιχμηρός κατά της Λαϊκής Ενότητας, άφησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δύο - τρεις αιχμές κατά του νεοπαγούς κόμματος και της ηγεσίας του: κάποιοι το 1989 -θύμισε ακροθιγώς- που πρωταγωνίστησαν στη συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τη Δεξιά είναι οξύμωρο να κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση της Αριστεράς και εν τέλει να την ανατρέπουν. Ταυτόχρονα επέκρινε τον «προηγούμενο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», τον Π. Λαφαζάνη δηλαδή, για τις υπερβολές και τις αυταπάτες που είχε σε σχέση με τον ρωσικό παράγοντα, εν αντιθέσει με τον Νίκο Κοτζιά, που έκανε «εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο Εξωτερικών». (Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων με τη Μόσχα, όπως και με την Ουάσιγκτον, χωρίς όμως πολιτική "yes men"). Αλλά και κάτι ακόμη: όταν μιλούσε για την ανάγκη κατάργησης των προνομίων που απολαμβάνουν οι βουλευτές, παραδέχθηκε πως υπέστη τον «απόλυτο αιφνιδιασμό» όταν αντέδρασαν ως επί το πλείστον «οι επαναστάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σήμερα στη Λαϊκή Ενότητα»...

Καίριος, ως προς το εκλογικό δίλημμα «Ποιοι θες να σε κυβερνήσουν; ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ.;» παρέθεσε σειρά διαφορών από τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο (ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, επαναπροσλήψεις των κατά Μεϊμαράκη «άχρηστων»), για να καταλήξει λέγοντας ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα διαπραγματευθεί σειρά θεμάτων της επόμενης ημέρας, με πρώτο απ' όλα αυτό της απομείωσης του χρέους. «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στο παλιό κατεστημένο» ήταν επίσης μια πολύ χαρακτηριστική φράση του.

Μακάρι να απαλλαγεί από τα βαρίδια η Φ. Γεννηματά

Εκ των πραγμάτων, ικανό μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στην πολιτική συμμαχιών, με πρώτο στόχο την καθαρή εντολή πλειοψηφίας, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ της Φ. Γεννηματά. Κατηγόρησε, έτσι, τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι κουβαλά πολλά βαρίδια και ότι αντί να ταυτιστεί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έστω, επέλεξε το στρατόπεδο των κ. Σαμαρά και Μεϊμαράκη. Εν τούτοις, «θα χαιρόμουν να αλλάξει στάση (η Φ. Γεννηματά) και να απομακρυνθούν τα βαρίδια», π.χ. οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι υποψήφιοι θα είναι ικανοί, έντιμοι (χαρακτηρισμό που επανέλαβε τρις), πετυχημένοι, αξιόλογοι, άνθρωποι με κύρος στις τοπικές κοινωνίες, και όχι σταρ, από τους οποίους βγήκε χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, προέβη σε ένα... δηλητηριώδες σχόλιο για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης την περίοδο του δημοψηφίσματος, τότε δηλαδή που δεν έδειξαν τη μεταστροφή των τελευταίων δύο ημερών. Στο «δια ταύτα» η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μια ασφαλή διαφορά, προέβλεψε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε επίσης το κεφάλαιο των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα: μείωση αριθμού βουλευτών, θεσμός λαϊκής αρνησικυρίας, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, χρέη κομμάτων, βουλευτικά προνόμια.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, είπε πως η ρήξη έπρεπε να είχε γίνει από τον Φεβρουάριο, αλλά ας όψονται οι... αυταπάτες. Εξήρε επιπλέον τον ρόλο των κ. Φάιμαν, Ολάντ, Ρέντζι.

Από τη συνέντευξη Τσίπρα δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο προσφυγικό και τα θύματά του. Κάνοντας λόγο για συγκλονιστικές εικόνες, επέρριψε την ευθύνη στη Δύση, ενώ προειδοποίησε ότι, αν η Ευρώπη δεν μοιραστεί το πρόβλημα, θα καταρρεύσει, καθώς είναι μεγαλύτερο ζήτημα και από αυτό της οικονομίας. Επέκρινε τέλος τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόπειρά τους να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0