Live τώρα    
Υπάρχουν έτοιμες προτάσεις, δεν θα γίνουν παρεμβάσεις σε ΕΚΑΣ και ΦΠΑ βασικών αγαθών / Κύκλος συνομιλιών Τσίπρα - Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχουν έτοιμες προτάσεις, δεν θα γίνουν παρεμβάσεις σε ΕΚΑΣ και ΦΠΑ βασικών αγαθών / Κύκλος συνομιλιών Τσίπρα - Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο

Ρεπορτάζ: Φοίβος Κλαυδιανός

Νέο κύκλο αναλυτικών συνομιλιών μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ μέσα στο Σαββατοκύριακο προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι συνομιλίες αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, προκειμένου να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στα δύο μέρη πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, την οποία θεωρούν θετική εξέλιξη. Τη σύνοδο κορυφής ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι "είναι η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο".

Εφικτός ένας συμβιβασμός στο δημοσιονομικό

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι πλέον, με τα πρόσθετα μέτρα που έδωσε στους θεσμούς, οι δύο πλευρές είναι αρκετά κοντά σε σχέση με το δημοσιονομικό. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν σε δηλώσεις τους και αρκετοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί, παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποιούν σχετικά με εξάντληση της υπομονής και του χρόνου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι υπάρχουν έτοιμες συμβιβαστικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι, ήδη, η τελευταία ελληνική πρόταση σηματοδοτεί σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις στο ΕΚΑΣ και τον ΦΠΑ βασικών αγαθών όπως το ρεύμα.

Εξετάζεται λύση εξάμηνης παράτασης

Αυτή τη στιγμή η προσοχή και η ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζεται στα θέματα της χρηματοδότησης έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016, της αναδιάρθρωσης του χρέους και ενός επενδυτικού πακέτου. Αυτό που υπογραμμίζεται τόσο στις επίσημες δηλώσεις όσο και στις κατ' ιδίαν συνομιλίες είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν επιλύει οριστικά την αβεβαιότητα δεν θα έχει νόημα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, στις Βρυξέλλες γίνονται συζητήσεις για να μπορέσει να γεφυρωθεί το διάστημα έως την οριστική λύση του προβλήματος του χρέους. Η γερμανική Die Zeit επιβεβαίωσε χθες ότι εξετάζεται λύση εξάμηνης παράτασης του προγράμματος, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με μετακύλιση των πληρωμών της ΕΚΤ (με στήριξη από τον ESM) και αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 2 δισ. Παράλληλα, Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση του χρέους, αν και με τρόπο όχι ριζικά διαφορετικό από την υπόσχεση που είχε δοθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ταυτόχρονα, χθες ήρθε στη δημοσιότητα ("Καθημερινή") πρόταση του Βραζιλιάνου εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ για μεταβατική λύση, με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, επιλεγμένες μεταρρυθμίσεις και παράταση της διαπραγμάτευσης κατά 4-6 μήνες, αλλά και την υπόσχεση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε χθες ότι ισχύει ακόμη η συμφωνία που είχε γίνει για το χρέος το 2012, η οποία όμως κρίνεται ανεπαρκή από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι "συνολικά υψηλό, αλλά παρ' όλα αυτά βιώσιμο".

Σήμερα Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Ελλάδα

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η σύνοδος των προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία θα παρευρεθούν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βασικά θέματα της συνόδου αποτελούν η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι χθες έγινε σημαντική παρέμβαση - στήριξη της Ελλάδας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ (αναλυτικά στη σελίδα 10). Σε ανάλογη παρέμβαση προχώρησε και η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας από την Ελλάδα και τους πιστωτές της να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0