Live τώρα    
Π. Λαφαζάνης στον Economist: / Π. Λαφαζάνης: Ισχυροί κύκλοι σε Ε.Ε. - ΔΝΤ επιδιώκουν να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Λαφαζάνης στον Economist: / Π. Λαφαζάνης: Ισχυροί κύκλοι σε Ε.Ε. - ΔΝΤ επιδιώκουν να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα

Ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και όχι οι δήθεν αναχρονιστικές εμμονές της χώρας μας, τόνισε ο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως επισήμανε το πρόβλημα για την Ευρώπη "δεν είναι η καταραμένη αριστερή Ελλάδα", αντίθετα είναι οι ακραία μονομερείς επιλογές της Ευρώπης, είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτή την ώρα "να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα", δεν θέλουν να αναγνωρίσουν σε μια μικρή χώρα, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, ότι μπορεί να σταματήσει να είναι το παραδοσιακό πιόνι τους. Πρόσθεσε δε ότι αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα, γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, "τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη... ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα".

Υπογράμμισε την αναντικατάστατη σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη που αναδεικνύεται στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την ιστορική απόφαση να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη πολιτική διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.

Αναφέρθηκε στο όραμα "να κάνουμε την Ελλάδα ένα πλουραλιστικό και προοδευτικό ενεργειακό κόμβο ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη".

Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε τη χωρίς καμία επιφύλαξη στήριξη του αγωγού ΤΑΡ και γι' αυτό "εργαζόμαστε υπεύθυνα για τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία", του οποίου η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του "ελληνικού αγωγού" για μεταφορά ρωσικού αερίου, που μπορεί να κατευθυνθεί όχι μόνο προς FYROM και Κεντρική Ευρώπη, αλλά και προς Ιταλία και βορειότερα, ενώ, παράλληλα, προωθούνται η συμβολή στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med και η ενίσχυση σταθμών LNG κατασκευάζοντας και νέους.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα να γίνει Μεσόγειος μια "θάλασσα ειρήνης" όπου δεν θα ξεβράζονται απόβλητα κι αμέτρητα θύματα δουλεμπορίου και ρατσισμού, πρότεινε την υπογραφή συμβολαίου των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο, με μόνο μια δέσμευση: απόλυτη τήρηση και πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία ο σεβασμός στα αναγνωρισμένα δικαιώματα των λαών και η δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων/υποθαλάσσιων δικαιωμάτων στη Μεσόγειο και πρώτα απ' όλα στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της. Σημείωσε ότι υπάρχουν πληγές και μείζονες εντάσεις καθώς δεν τηρείται, δεν αναγνωρίζεται και δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, κάτι που "δυστυχώς κάνει η Τουρκία ατιμώρητα και συχνά επιβραβευόμενη εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο, στο Αιγαίο και πρόσφατα στην Α. Μεσόγειο", αλλά και στο Ισραήλ, στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0