Live τώρα    
Συνταγματικό δικαίωμα η καταβολή μισθών και συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνταγματικό δικαίωμα η καταβολή μισθών και συντάξεων

Έχασαν Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ τη μάχη της αντισυνταγματικότητας για την ΠΝΠ. Την πρόταση κατέθεσε η Ν.Δ., αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Τη συνταγματικότητα της ΠΝΠ ενέκριναν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.

"Εμείς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αντισυνταγματική διαδικασία με δεδομένη την ευαισθησία που έχουμε για την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των πολιτών, ανάμεσα στις οποίες είναι το δικαίωμά τους να τους καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: "Υπερασπιζόμαστε λαϊκά δικαιώματα, δεν χαρίζουμε χρήματα σε τραπεζίτες όπως γινόταν στο παρελθόν".

Διαγκωνισμός Μ. Βορίδη - Κ. Μητσοτάκη

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης είπε ότι η ΠΝΠ παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ και την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ρώτησε πώς θα διακριθούν τα ταμιακά διαθέσιμα από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων και πότε λήγει η έκτακτη περίσταση την οποία επικαλείται η ΠΝΠ, ενώ υποστήριξε ότι η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από την ΠΝΠ δεν αίρει το συνταγματικό ζήτημα, καθώς η ΠΝΠ ισχύει από της υπογραφής της και όχι από την ώρα που κυρώνεται στη Βουλή.

"Χαιρετίζω την ευαισθησία του κ. Βορίδη να υπερασπίζεται το Σύνταγμα μέσα στη Βουλή, έστω και αν το κάνει με λάθος τρόπο" σχολίασε ο Ν. Φίλης τονίζοντας πως "ακόμη και αν δεχθούμε ότι προσβάλλεται η αυτοτέλεια, είναι προσωρινή και για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Υπακούει σε υπέρτερο συμφέρον", όπως έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι μετά τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ "διευκρινίστηκαν παρανοήσεις", ενώ πλέον "υπάρχει η συνείδηση ότι είναι αναγκαία η περιφρούρηση της δυνατότητας της κυβέρνησης να διαπραγματεύεται και να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις".

"Ο Ν. Φίλης ομολόγησε ότι χωρίς την ΠΝΠ δεν θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Ομολογήσατε επίσημα ότι είμαστε μία χρεοκοπημένη χώρα. Τι ισχύει; Αυτό που είπε ο υπουργός, ότι χρειαζόμαστε ένα μαξιλαράκι ακόμη, ή αυτό που είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος;" σημείωσε ο ομόλογός του της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ. Εκτίμησε ότι οι θεσμοί απαιτούν την ψήφιση της ΠΝΠ για να δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης.

"Είδαμε βουλευτές να χειροκροτούν στη χρεοκοπία της χώρας. Αυτό από μόνο του λέει πολλά" σημείωσε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος επικρίνοντας την κυβέρνηση για την ΠΝΠ.

Λιμοί, σεισμοί

"Οι ΠΝΠ είναι για λιμούς και σεισμούς. Να σας πω εγώ ποιοι είναι οι λιμοί και οι σεισμοί. Η απρόβλεπτη κατάσταση είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ζήτησε να παραδεχθεί η κυβέρνηση ότι "πράξεις και παραλείψεις της κατέστησαν απρόβλεπτη την πληρωμή μισθών και συντάξεων", προκειμένου το κόμμα του να καταψηφίσει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

"Μίλησε για την κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού εκείνος που ήταν ο γενικός γραμματέας Εσόδων, δηλαδή το μακρύ χέρι. Και ο ίδιος θέλει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού. Πώς γίνεται αυτό;" του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

"Η ΠΝΠ έχει διαχρονική στρατηγική και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μία γενικότερη στρατηγική που είναι η επιβολή, ο έλεγχος των ΟΤΑ και η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ είπε: "Καλώς τα τα παιδιά, που είχαν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, υπουργός είναι τώρα, που σε κάθε ΠΝΠ μιλούσε για πραξικόπημα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0