ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
Παρά το γεγονός ότι η τραγωδία στη Λαμπεντούζα προκάλεσε "αφωνία" στη Ν.Δ., η οποία εδώ και 10 ημέρες επένδυε αντιπολιτευτικά στην ατζέντα της μετανάστευσης, ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να υψώσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, την ώρα που στη Ν.Δ. εξετάζεται σοβαρά η ιδέα συγκρότησης ενός μετώπου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Οι πρόσφατες τραγικές εξελίξεις, που κατέδειξαν ότι οι προσφυγικές ροές αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι μόνο ελληνικό, ανέδειξαν σε "μπούμερανγκ" την πολιτική "επένδυση" της Ν.Δ. στην ατζέντα του φόβου περί το μεταναστευτικό, ενώ, την ίδια ώρα, το "βαρύ" κυβερνητικό παρελθόν του Αντ. Σαμαρά προφανώς δεν... επιτρέπει στη Ν.Δ. να ενδυθεί δήθεν "αντιμνημονιακό" μανδύα.
Διεργασίες
Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις να απευθύνει επίσημη πρόσκληση για έναρξη διαλόγου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, και στον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Πρόκειται για μία ιδέα με την οποία είχε φλερτάρει και παλαιότερα ο τέως πρωθυπουργός, όταν η Ν.Δ. έκανε διαρροές περί "φιλοευρωπαϊκού μετώπου", πριν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, τότε τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Στ. Θεοδωράκης είχαν αρνηθεί τη... φερόμενη ως πρόσκληση προκαταβολικά, καθώς ο μεν επικεφαλής του Ποταμιού δεν ήθελε να χρεωθεί διάλογο ή συμμαχία με την "τοξική" Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ ακόμη πληρώνει τα πολιτικά τραύματά του από τη συγκυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά.
"Γαλάζια" επανίδρυση
Σε κάθε περίπτωση η σχετική ιδέα έχει επανέλθει στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ., καθώς συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν πως όσο αργεί η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών τόσο πιο γόνιμο θα είναι το πολιτικό έδαφος για τη σύμπηξη μίας πολιτικής συμμαχίας με τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε τον Αντ. Σαμαρά να "επανιδρύσει" τη Ν.Δ., καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη σκέφτεται να "εμπλουτίσει" το κόμμα του με στελέχη προερχόμενα από την Κεντροαριστερά, με δέλεαρ τη συνέχιση της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, η οποία προφανώς και κινδυνεύει λόγω των χαμηλών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. θεωρείται "επιτυχημένο" το παράδειγμα του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος έχοντας εκλεγεί και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜ.ΑΡ., έγινε βουλευτής Επικρατείας με τη Ν.Δ. και πλέον έχει "ενσωματωθεί" πλήρως στο "γαλάζιο" στρατόπεδο έχοντας αναλάβει και τη θέση του "σκιώδους υπουργού" Εργασίας.
Όξυνση της αντιπολίτευσης
Παράλληλα με τα στρατηγικά σχέδια Σαμαρά περί συγκρότησης "μετώπου αντι-ΣΥΡΙΖΑ", ο τέως πρωθυπουργός αρχίζει από αυτή την εβδομάδα να σηκώνει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, με στόχο αφενός να προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση, αφετέρου να είναι έτοιμος στην περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στον λαό -κάτι που αρκετοί "γαλάζιοι" θεωρούν πιθανό ενδεχόμενο αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προβεί σε μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων, συνεντεύξεων και δηλώσεων, ενώ οι περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος θα του δώσουν την ευκαιρία να προσπαθήσει να "ζεστάνει" τη "γαλάζια" βάση. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται αύριο να δώσει την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, καθώς τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να τον αποσταθεροποιούν και να κρατούν "ζωντανό" στο εσωτερικό του κόμματος το θέμα της αλλαγής ηγεσίας.