Live τώρα    
"Παρών" Σαμαρά σε σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παρών" Σαμαρά σε σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Ηχηρό "παρών" σε σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και παλινόρθωσης του Μνημονίου έδωσε χθες απροσχημάτιστα ο Αντ. Σαμαράς -μιλώντας, μάλιστα, σε διεθνές ακροατήριο- με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, καθώς δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει και να στηρίξει κυβερνητικό συνασπισμό "εθνικής ενότητας" για τη... συνέχιση του Μνημονίου.

Επιβεβαιώνοντας δημοσίως και διεθνώς τις επιδιώξεις του περί "αριστερής παρένθεσης" αλλά και τη θετική στάση του ως προς την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ο Αντ. Σαμαράς εξέθεσε την προθυμία και τη "διαθεσιμότητά" του να συμμετάσχει και να στηρίξει "κυβερνητικό συνασπισμό που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας", όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως "ένα ενδεχόμενο Grexit θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα" και, συκοφαντώντας διεθνώς τον Αλ. Τσίπρα, σημείωσε ότι "δεν είναι σίγουρος για το αν η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να διατηρήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης".

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. "απενοχοποίησε" στα μάτια των Ευρωπαίων τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως "θα είχε μεν αντίκτυπο, όχι όμως σε τόσο μεγάλη κλίμακα όπως πριν από τέσσερα χρόνια". "Θα δημιουργούσε, πάντως, πολιτική καταστροφή", πρόσθεσε.

Ο τέως πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα "να κόψει τους θεατρινισμούς, γιατί ο λογαριασμός αυξάνεται", και πρόσθεσε: "Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και καμία ενέργεια. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που συμφώνησε τον Φεβρουάριο κατά την επέκταση του Μνημονίου (sic). Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ιδεολογικά αποφασίσουν να μην τηρήσουν την συμφωνία, τότε μπορεί να έχουν να κάνουν με στάση πληρωμών".

Παράλληλα, προσπάθησε να αποδομήσει διεθνώς -με ό,τι σημαίνει αυτό- και την απόπειρα της κυβέρνησης για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, διερωτώμενος: "Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς, τους Ρώσους να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου, δεν στέλνεις ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι πραγματικά σοβαρός ευρωπαϊστής;".

Ατζέντα... Σαρκοζί

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή του, φόρεσε "κοστούμι Σαρκοζί" και εισηγήθηκε την τακτική της "πυγμής" ως προς τα θέματα δημόσιας τάξης - δύο μόλις ημέρες αφότου είχε ομολογήσει, σε δείπνο με βουλευτές της Ν.Δ., ότι ονειρεύεται να ακολουθήσει τον δρόμο της ολικής πολιτικής επαναφοράς του, όπως ο Γάλλος πρώην πρόεδρος. "Η χώρα βρίσκεται υπό συνεχή κατάληψη. Η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά. Από τον πολύ... 'διάλογο με τους κουκουλοφόρους', έχασαν τον έλεγχο στα πανεπιστήμια, ανέχονται επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, δεν μπορούν να προστατέψουν τη χώρα από τα κύματα λαθρομεταναστών που πολλαπλασιάζονται. Δεν μπορούν να προστατέψουν ούτε τη Βουλή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει: "Δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αν η εισβολή αναρχικών στη Βουλή είναι 'πρόκληση για τη Δημοκρατία' ή 'ειρηνική διαμαρτυρία'. Τώρα βεβηλώνεται και ο χώρος στον Άγνωστο Στρατιώτη! Αν είναι δυνατόν! Τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους, επανέφεραν την ανασφάλεια, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στον απλό πολίτη".

Ονειρεύεται... Μνημόνιο

Παράλληλα, με αφορμή τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές στο πλαίσιο του Brussels Group αλλά και του Euroworking Group, η Ν.Δ. επιχείρησε χθες να "βαφτίσει" εκ νέου τη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μνημόνιο, προκειμένου να εξυπηρετήσει το "σύνδρομο δικαίωσης" του Αντ. Σαμαρά. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, με δήλωσή του, καταλόγισε στην κυβέρνηση "σειρά ψεμάτων" και τόνισε: "Ο κ. Τσίπρας έλεγε: Τέρμα το Μνημόνιο, τέρμα η αξιολόγηση. Χθες (σ.σ. προχθές), ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε και Μνημόνιο και αξιολόγηση. Προτείνοντας μάλιστα στην τρόικα την πρώτη λίστα μέτρων, ώστε να αξιολογηθεί η κυβέρνηση και να πάρει μέρος της δόσης από το Μνημόνιο. Και όχι μόνο αυτό. Το πλεόνασμα για το 2015, που επρόκειτο να κατεβάσουν από το 'τοξικό και μη εφικτό' 3%, το ανεβάζουν τώρα στο 3,9%!

Τα επόμενα ψέματα αύριο...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0