ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Συνεχίζει η γερμανική πλευρά τις "πιέσεις" προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχουν το όσο το δυνατόν "σκληρότερο" μείγμα παρμβάσεων. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις της ίδια της Γερμανίδας καγκελαρίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να υπάρχει ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις, καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις
Ειδικότερα, το αν μπορεί η Ελλάδα να εκπληρώσει τις προσδοκίες μας είναι το ερώτημα, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν βαθμό ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει, όμως πρόσθεσε ότι «το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα».
«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί και πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια επίσκεψής της στο Ελσίνκι.
«Μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σχετικά με το ποια μέτρα θα επιλέξει να λάβει η κυβέρνηση, όμως τελικά το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Το είδαμε στην Ιρλανδία, όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του προγράμματος. Όμως τελικά πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα μιλά με τους θεσμούς τώρα. Περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων και θα περιμένουμε την εκτίμηση των θεσμών», κατέληξε η κ. Μέρκελ.
Μ. Γιέγκερ: Πρώτα η λίστα, μετά το Eurogroup
Την ίδια ώρα, το γεγονός πως η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων (σ.σ μέχρι την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις) δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Επισήμανε δε ότι, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup», δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.
Α. Λάμπσντορφ: Να αξιολογηθεί η πιθανότητα Grexit
Την ανάγκη να αξιολογηθεί η πιθανότητα ενός Grexit επισήμανε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σενάριο έχει απορριφθεί σε κάθε τόνο από την κυβέρνηση.
Ο κ. Λάμπσντορφ τόνισε ότι από τη στιγμή που η χώρα παραμένει απρόθυμη να καταθέσει λίστα αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, "τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε το ρίσκο ενός Grexit".
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο σχετικά με τρόπους βοήθειας σε μια τέτοια περίπτωση προς τη χώρα, η οποία και βρίσκεται "χρηματοοικονομικά στο χείλος του γκρεμού".
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το "Spiegel", «δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλει αυτή η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό διότι οι δηλώσεις που γίνονται απο κάποιους υπουργούς δείχνουν περισσότερο ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».
«Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να ρισκάρει κανείς ένα Grexit και να φτιάξει κατόπιν ένα σχέδιο για το πώς θα βοηθήσει τη χώρα μετά την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη».