Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Αλ. Τσίπρας από τη Λευκωσία / Αλ. Τσίπρας από τη Λευκωσία: Ώριμη και αναγκαία εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από τη Λευκωσία / Αλ. Τσίπρας από τη Λευκωσία: Ώριμη και αναγκαία εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας

Την ώριμη όσο και αναγκαία επιλογή να βάλει τίτλους τέλους η τρόικα, κατέδειξε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Λευκωσία, κάτι που αναμένεται να πει και σήμερα στη Ρώμη, ένα 24ωρο πριν τα κρίσιμα ραντεβού με Γιούνκερ και Ολάντ. Την ίδια στιγμή, Αναστασιάδης και Ρέντζι υπογράμμιζαν την ανάγκη συνολικής στροφής του ευρωπαϊκού «καραβιού».

Όταν ρωτήθηκε λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το αν έχει ωριμάσει η ιδέα αντικατάστασης ή κατάργησης της εποπτείας από την τρόικα, έδωσε την εξής χαρακτηριστική απάντηση: «Είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη. Ώριμη, διότι, από την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγκαία, διότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες».

Τι θα πει στον Μ. Ρέντζι

Αλλά και σήμερα στη Ρώμη αναμένεται να πει στον Ματέο Ρέντζι ότι η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που βάζει φραγμούς και ότι εν τέλει η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της.

Κάτι που τόνισε και το βράδυ στην ομιλία του στο κυπριακό Κοινοβούλιο, όταν ζήτησε να περιβάλουν όλοι με εμπιστοσύνη τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς, εν αντιθέσει με τα ξεπερασμένα και μη νομιμοποιημένα σχήματα, που οδηγούν σε αδιέξοδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα δηλώσει σήμερα την ελληνική ετοιμότητα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάτι που απαιτεί όμως και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Χαρακτηριστικές ήταν εξάλλου οι δηλώσεις Ρέντζι χθες στον ιταλικό Τύπο, ο οποίος υπογράμμιζε την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού της ευρωπαϊκής ατζέντας: από τη δημοσιονομική πολιτική και τη λιτότητα, στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με την προσθήκη ότι στις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν σοβαρότητα και σύνεση. Ρεπορτάζ πάντως από την Ιταλία αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος απέκλεισε, στη συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας.

Στα «συν» της χθεσινής ημέρας, η δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι, η Ε.Ε. πρέπει να έχει στις προτεραιότητές της τις πολιτικές ανάπτυξης. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα και Κύπρο θα είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες και μάλιστα σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, τόνιζε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας. Και, επαναλαμβάνοντας τον «πρώτο και αποκλειστικό» στόχο για αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εξετάζει ενδεχόμενο δανεισμού από τη Ρωσία.

Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα

Στο πρώτο του ταξίδι εκτός επικράτειας με την ιδιότητα του πρωθυπουργού -θέλοντας με αυτό να σηματοδοτήσει τη σημασία που έχει η Κύπρος για τους Έλληνες- ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε ταυτόχρονα την έκπληξή του για το ότι «θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης -σ.σ.: φωτογραφίζοντας έτσι την παρέμβαση Ομπάμα-, πράγμα που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη».

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» είχε διαμηνύσει την Κυριακή μέσω του CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

«Νομίζω ότι η Γερμανία και άλλοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη από το να βρεθεί έξω από αυτή», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος για να ακολουθήσει η φράση - κλειδί: «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης». Όμως, ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε και άλλες διαπιστώσεις: όπως ότι το 1/4 του ελληνικού λαού ζει στη φτώχεια ή ότι το επίπεδο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ήταν «τραγικό».

Ν. ΠΑΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL