Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Τσόμσκι, Νέγκρι, Μπάτλερ, Λεβί, Βαρίκα κ.ά. / Κορυφαίοι διανοούμενοι υπέρ ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσόμσκι, Νέγκρι, Μπάτλερ, Λεβί, Βαρίκα κ.ά. / Κορυφαίοι διανοούμενοι υπέρ ΣΥΡΙΖΑ

Αντόνιο Νέγκρι

Φουντώνει το διεθνές κίνημα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της επικείμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, στο πλευρό του κόμματος τάσσονται εκατοντάδες διανοούμενοι απ' όλον τον κόσμο, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στη λιτότητα και συντάσσονται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφασίζει ελεύθερα. Ανάμεσά τους οι Νόαμ Τσόμσκι, Τζόρτζιο Αγκαμπέν, Ταρίκ Αλί, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Αντόνιο Νέγκρι, Σλαβόι Ζίζεκ. Η συλλογή υπογραφών διεξάγεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας with-the-greeks.eu. Την ίδια στιγμή, έχει συγκροτηθεί πρωτοβουλία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφορά ειδικά τη Γαλλία, την οποία υπογράφουν διανοούμενοι, βουλευτές και ακτιβιστές.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα with-the-greeks.eu οι υπογραφές πλησίαζαν τις 1000. Το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας είναι "Αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, Αλλαγή για όλους". Το πλήρες κείμενο της καμπάνιας έχει ως εξής:

"Η προβλεπόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για όσους και όσες επιθυμούν να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτή η νίκη θα αποτυπώσει την ανάγκη για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, για ελπίδα. Οι απειλές και η πίεση που ασκούνται από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την τρόικα και τους οικονομικούς κύκλους, με στόχο να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα και τις επιλογές του ελληνικού λαού, είναι απαράδεκτες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πάρει ελεύθερα τις αποφάσεις του, να ανατρέψει τη λιτότητα, να πει «όχι» στην ανθρωπιστική κρίση που καταστρέφει τη χώρα, να ανοίξει τον δρόμο για μια πραγματική εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, για έναν νέο κοινωνικό και δημοκρατικό προσανατολισμό.

Ενώ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αποφάσισαν να υποταγούν στην τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Δημιούργησαν, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα, έναν πλατύ συνασπισμό με μια δυναμική που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του αφορούν την πάλη ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος.

Μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα έναν αξιόπιστο παίκτη στη διεθνή σκηνή και θα θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης τη σωτηρία της χώρας και του λαού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τη χώρα σε έναν νέο δρόμο, μακριά από τη διαφθορά και το πελατειακό καθεστώς, επιλέγοντας μια νέου τύπου ανάπτυξη προς όφελος του κοινού συμφέροντος. Θα προτείνει μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, επιδιώκοντας τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και έναν τρόπο αποπληρωμής τού υπολοίπου που θα διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη μέσω μεγάλων προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων. Οι δαπάνες αυτών των επενδύσεων δεν πρέπει να υπάγονται στις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση των επειγουσών κοινωνικών αναγκών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει ένα 'Ευρωπαϊκό New Deal' για ανθρώπινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανάγκη να ανατρέψουμε τη λογική που καταστρέφει την έννοια της συλλογικότητας και ενισχύει επικίνδυνα την επιρροή του εθνικισμού και του δεξιού λαϊκισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο, με συμμετοχική ανάπτυξη, συνεργασία και δημοκρατία.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε ότι η αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει το μέλλον αποκλειστικά του ελληνικού λαού. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δραπετεύσει από τη σημερινή καταστροφική κατάσταση, άλλα μπορεί να είναι και το βλαστάρι της αλλαγής στην Ευρώπη. Η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τις εθνικές κυβερνήσεις θα είναι ένα σινιάλο, μια πηγή ελπίδας για όσες και όσους θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Την ίδια στιγμή, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη μαζική στήριξη των ευρωπαϊκών λαών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των αγορών και εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που φοβούνται οποιαδήποτε παρέκκλιση από το παρωχημένο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Στις κοινωνίες όλης της Ευρώπης, ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, πολλές οργανώσεις και τμήματα του δημόσιου βίου δηλώνουν: Δεν αποδεχόμαστε την πίεση που ασκείται στον ελληνικό λαό με στόχο να τον εμποδίσει να εκφράσει ελεύθερα την επιλογή του. Εκείνοι που ασκούν αυτή την πίεση σήμερα είναι συνυπεύθυνοι για τη, με κάθε κόστος, διαιώνιση της καταστροφικής «θεραπείας σοκ».

Σε όλες τις χώρες θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θα υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται, θα αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων, θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών και θα ενώσουμε όλους εκείνους και εκείνες που θέλουν να χτίσουν -μαζί με τον ελληνικό λαό- μια κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική Ευρώπη. Είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό γιατί η μάχη του είναι και δική μας μάχη".

Πρωτοβουλία Γάλλων διανοουμένων: "Φτάνει πια τρόικα! Να επιστρέψουμε τη δημοκρατία στην Ελλάδα!"

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία υπογράφουν εκατοντάδες διανοούμενοι, βουλευτές, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ακτιβιστές από τη Γαλλία. Η πρωτοβουλία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους οίκους αξιολόγησης να σταματήσουν τους εκβιασμούς εναντίον του ελληνικού λαού.

Ανάμεσα σ' αυτούς που υπογράφουν το κείμενο είναι οι: Πιερ Λοράν, Ζαν-Λικ Μελανσόν, Τζούντιθ Μπάτλερ, Κριστόφ Αγκιτόν, Φράνσις Βιρτς (ΚΚ Γαλλίας, επίτιμος ευρωβουλευτής), Ελένη Βαρίκα (καθηγήτρια στο Παρίσι 8), Μικαέλ Λεβί (διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών CNRS), πολλά στελέχη των Γάλλων Πράσινων κ.ά. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

"Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα ύπουλα χτυπήματα πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα (διαφθορά βουλευτών, παραπληροφόρηση, συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων) για να εμποδίσουν την πιθανή νίκη του αριστερού κινήματος ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να που το ΔΝΤ αναγγέλλει την αναβολή της 'βοήθειάς' του και ο Ευρωπαίος επίτροπος της οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί στρέφεται απευθείας προς τους Έλληνες ψηφοφόρους για να τους πει σε ποια κατεύθυνση να ψηφίσουν.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώνει σε ό,τι τον αφορά ότι 'δεν θα του άρεσε εξτρεμιστικές δυνάμεις να πάρουν την εξουσία στην Αθήνα'. Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε επαναβεβαιώνει παρεμπιπτόντως ότι δεν υπάρχει 'καμία εναλλακτική' στις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα. Οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν να απειλούν ότι θα υποβαθμίσουν -υπάρχουν ακόμα περιθώρια!- την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο ευρωπαϊκός Τύπος καταπιάνεται με τη διασπορά του φόβου για την αλλαγή, ώστε να αποθαρρύνει τους λαούς της Ένωσης να στραφούν προς προοδευτικά πολιτικά σχήματα, προτείνοντας την ίδια μορφή οικονομικής ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ) στους λαούς ενάντια στη θέλησή τους: Όπως δείχνουν οι μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ισπανία και πιο πρόσφατα την Ιταλία, καθώς και η γενική απεργία στο Βέλγιο, η απαίτηση να εξοφληθούν οι κεφαλαιούχοι και τα παράνομα χρέη, με κόστος την καταστροφή ενός κοινωνικού μοντέλου που μετρίαζε τα δεινά του καπιταλισμού, δεν γίνεται πλέον αποδεκτή - αντίθετα, επισημαίνεται ότι μια άλλη λογική είναι εφικτή.

Μπροστά σε μια τέτοια απειλή για τα συμφέροντά τους -το παράδειγμα της Ισλανδίας τους ανησυχεί ακόμη-, οι υπηρέτες της χρηματοπιστωτικής οικονομίας στην Ευρώπη είναι έτοιμοι για κάθε είδους εκβιασμό προκειμένου να σφετεριστούν τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αλλού. Αυτοί που αφήνουν να συρρικνώνονται οι ελευθερίες στην Ουγγαρία του Βικτόρ Όρμπαν στο όνομα του σεβασμού της καθολικής ψηφοφορίας βρίσκουν αυτή τη φορά νόμιμο να επεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική ζωή ενός κράτους: η προφύλαξη των συμφερόντων των τραπεζών και των πολυεθνικών είναι γι' αυτούς πιο σημαντική από την προάσπιση των ελευθεριών!

Εναπόκειται στον ελληνικό λαό, πατέρα της Δημοκρατίας, αλλά σήμερα μάρτυρα της λιτότητας, να αποφασίσει ως κυρίαρχος για το μέλλον του. Εμείς, πολίτες της Ευρώπης, απαιτούμε από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, τους οίκους αξιολόγησης και τις ευρωπαϊκές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις ανέντιμες πιέσεις. Δεν είναι δουλειά των ευρωπαϊκών οργανισμών και της χρηματοπιστωτικής οικονομίας να υπαγορεύουν στους λαούς τι να ψηφίσουν! Η λιτότητα είναι μια πολιτική επιλογή που οι λαοί δικαιούνται να απορρίψουν δημοκρατικά! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ για να πούμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και ότι αυτό που διακυβεύεται θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας καινούργιας ευρωπαϊκής μοίρας.

Εμείς, πολίτες της Ευρώπης, λέμε στον ελληνικό λαό: μη φοβάστε, υπολογίστε σ' εμάς, είμαστε δίπλα σας. Η Ευρώπη μας δεν είναι η δική τους. Είναι η δική σας".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL