Live τώρα    
Βενιζέλος και Παπανδρέου σε θέσεις -προεκλογικής- μάχης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενιζέλος και Παπανδρέου σε θέσεις -προεκλογικής- μάχης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Με τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου να θεωρείται δεδομένη μετά και το αδιέξοδο τετ-α-τετ που είχε μαζί του ο Ευ. Βενιζέλος, η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη μελετά πώς θα διαχειριστεί την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που διαμορφώνεται προεκλογικά για το σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό, οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη και βουλευτές του κόμματος που δεν ανήκουν απαραίτητα στο "στρατόπεδο" του Ευ. Βενιζέλου απευθύνουν αιχμηρές παρακλήσεις και παροτρύνσεις ευθέως στον πρώην πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στη "διάσπαση". Ωστόσο, όπως προέκυπτε μετά και τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, δεν βρέθηκε καμία λύση ως προς τα ζητήματα που τους χωρίζουν και συνεπώς ο Γ. Παπανδρέου προχωρά ακάθεκτος στους σχεδιασμούς του για το νέο κόμμα, για το οποίο φημολογούνται ήδη πιθανές ονομασίες, όπως Προοδευτική ή Δημοκρατική "Αλλαγή". Συνεπώς, η στάση χαμηλών τόνων έως τότε είναι δεδομένο ότι από την ανακοίνωση του νέου κόμματος Παπανδρέου και έπειτα θα δώσει τη θέση της στην ευθεία επίθεση εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου προς τον προκάτοχό του για κίνηση και συνειδητή επιλογή "διάσπασης" με προσωπικά κίνητρα.

Στον απόηχο της συνάντησης που έπεσε στο κενό, ο γραμματέας της Κ.Ο. και στενός συνομιλητής του Ευ. Βενιζέλου Π. Ρήγας δήλωνε (Σκάι) ότι αν προχωρήσει σε κόμμα ο Γ. Παπανδρέου, "θα αναλάβει ακέραια την ευθύνη". Είπε δε ότι απαιτεί από τον πρώην πρωθυπουργό να σεβαστεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των προηγούμενων Κ.Ο., τον κόσμο που εξακολουθεί να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του κόμματος, αλλά και τη δική του προσπάθεια. "Θα ήμουν δυσαρεστημένος αν η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ είχε το επώνυμο του ιδρυτή του κόμματος", πρόσθεσε και άφησε νέες αιχμές προς "παπανδρεϊκούς", χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας ότι ήδη κάποιοι έκαναν ζημιά στο κόμμα στις ευρωεκλογές αλλά και ίσως από τις εκλογές του 2012. Παράλληλα, εξέφρασε και τη θέση του Ευ. Βενιζέλου ως προς το μετεκλογικό τοπίο, αναφέροντας ότι "το ΠΑΣΟΚ θα είναι και μετά τις εκλογές δύναμη εθνικής σταθερότητας".

Η πλευρά Παπανδρέου βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες ώστε ο πρώην πρωθυπουργός να είναι έτοιμος για τα αποκαλυπτήρια του νέου σχήματος αμέσως μετά την επικείμενη αποτυχία συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας. Στα ψηφοδέλτια θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή "παπανδρεϊκών" βουλευτών όπως των Φ. Σαχινίδη και Θ. Μωραΐτη και ενδεχομένως των Συμ. Κεδίκογλου και Κ. Τριαντάφυλλου, ενώ ο Ν. Σηφουνάκης διατηρεί στενές επαφές. Τη θέση τους έχουν διαχωρίσει η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Μανιάτης, που δήλωσαν ότι δεν δικαιούται κανείς να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρον αναμένεται ποια στάση θα κρατήσουν προεκλογικά και μετεκλογικά ή ποια πλευρά θα επιλέξουν κορυφαία και ιστορικά νυν ή πρώην στελέχη, όπως οι Απ. Κακλαμάνης, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0