Έως και οι πιο στενοί άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά παραδέχονται πλέον ότι ούτε εννοούσε το Μέγαρο Μαξίμου την απόπειρα εξόδου από το Μνημόνιο, και ούτε τώρα την εννοεί: η παραδοχή ήρθε χθες από τα χείλη της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννας Ασημακοπούλου.
Μια ομολογία που δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ο ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα όμως με το καίριο ερώτημα σε ποια μέτρα συμφωνεί τώρα η κυβέρνηση. Αναλυτικά, «η ομολογία της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Ασημακόπουλου (σ.σ.: στον ρ/σ «Παραπολιτικά») ότι η κυβέρνηση 'βιάστηκε να πει' ότι η χώρα 'βγαίνει από το Μνημόνιο' σηματοδοτεί την άτακτη κυβερνητική υποχώρηση από τη μεταμνημονιακή αφήγηση που προσπαθούσαν τόσο καιρό να καλλιεργήσουν. Οι διαβεβαιώσεις από τα χείλη του κ. Σαμαρά για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τώρα χαρακτηρίζονται ως λάθος ακόμα και από τους πιο στενούς του συνεργάτες. Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Σε ποιες νέες απαιτήσεις των δανειστών συμφώνησε η κυβέρνηση;» είναι το καταληκτικό ερώτημα του γραφείου Τύπου.
Ενώ η Α. Ασημακοπούλου, από την πλευρά της, αφού κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για σκόπιμη παραποίηση των δηλώσεών της, επανέλαβε: «Υπάρχει ένα υπαρκτό τέλος με βάση μια συμφωνία που είναι το τέλος του έτους. Είναι απόλυτα λογικό να βιάζεται κανείς να πιάσει αυτό τον μεγάλο στόχο» σημείωσε παραδεχόμενη έτσι την ουσία της υπόθεσης.
Τεχνητή κρίση
Για την εν εξελίξει διαβούλευση τρόικας και κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο (στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό) ότι «κατ' αρχάς μιλάμε για μια τεχνητή κρίση και όχι πραγματική κρίση. Κατά τη γνώμη μου έχει δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το σήμα της άτακτης υποχώρησης έναντι της τρόικας» ανέφερε και κατέληξε: «Όλα τα υπόλοιπα είναι μια παράσταση σαν κι αυτές που έχουμε δει όλες τις προηγούμενες φορές που έχει έρθει η τρόικα εδώ. Ο πρωθυπουργός δεν έχει αμφισβητήσει ούτε μια στιγμή κατ' ελάχιστο τις μνημονιακές πολιτικές και μας τα είπε πάρα πολύ καλά και ειλικρινά στο άρθρο του στην 'Καθημερινή' την προηγούμενη Κυριακή».
Εκλογές και ΠτΔ
Εν τω μεταξύ, τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου όσο και άλλα κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεταν τον πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για την τρέχουσα περίοδο, που συνίσταται στο δίπολο «εκλογές χθες, Πρόεδρος Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή».
«Η θέση μας είναι αυτή που είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο και είναι ομόφωνη» τόνισε ο Νίκος Βουτσης (από το Mega). Και πιο αναλυτικά, «εκλογές χθες και ταυτόχρονα μπορούμε να συνεννοηθούμε για συναινετική εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας μετά τις εκλογές».
Πάντως, ο γραμματέας της Κ.Ο. προέβλεψε ραγδαίες εξελίξεις -«όλοι το έχουν καταλάβει»-, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι «δεν θα βρεθούν οι 180. Με βάση το πολιτικό κλίμα, η πολιτική αριθμητική δεν βγαίνει και δεν πρόκειται να βγει».
Με τον Π. Σκουρλέτη να επισημαίνει για το ίδιο θέμα, «εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει η ανάγκη να πάμε όσο το δυνατόν συντομότερα σε εκλογές. Η παρούσα Βουλή δεν νομιμοποιείται πολιτικά να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έτσι ώστε να διερευνήσουμε αν είναι δυνατόν μια συμφωνία στο νέο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά από τη νέα Βουλή. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι σαφή λοιπόν. Πρώτα εκλογές και μετά Πρόεδρος από τη νέα Βουλή» συμπέρανε.
Ν.ΠΑΠ.