ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ
Έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση απέναντι στο θέμα των γερμανικών οφειλών απηύθυναν από κοινού χθες από τις Βρυξέλλες στη συνέντευξη Τύπου με θέμα "Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα: ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν" o Μανώλης Γλέζος και η Γκάμπι Τσίμερ πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς.
Ο Μανώλης Γλέζος επεσήμανε πως το θέμα των γερμανικών οφειλών "από θέμα ελληνικό ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό" και έκανε λόγο για μια "συμβολική" μέρα, καθώς ο αγώνας στον οποίο τόσα χρόνια πρωτοστατεί γίνεται "γερμανοελληνικός". Ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι σε καμιά περίπτωση υπεύθυνος ο γερμανικός λαός, αλλά το Γ' Ράιχ. Δεν θέλουμε να μας ζητάνε συγγνώμη οι Γερμανοί πολίτες και ο γερμανικός λαός, δεν τους ταυτίζουμε με το Γ' Ράιχ, ζητάμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης".
Σχολιάζοντας πως ένα «πέπλο λήθης έχει καλύψει το θέμα», εντοπίζοντας τις ευθύνες γι' αυτό στην «άρνηση των πολιτικών να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους» η Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε την υποστήριξή της στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα.
Οι δύο βουλευτές της ευρωομάδας της Αριστεράς δεσμεύθηκαν από κοινού να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. "Συζητήσαμε πολύ με τον Μανώλη να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι τόσο απλό να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, καθώς αφορά δύο κράτη μέλη" εξήγησε η Γκ. Τσίμερ προσθέτοντας πως η πρώτη προσπάθεια έγινε "στο πλαίσιο της 75ης επετείου από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου", ζητώντας να κάνει παρέμβαση ο Μανώλης Γλέζος για το θέμα, ωστόσο "η διάσκεψη των προέδρων δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο".
"Προφανώς αυτό είναι κάτι που δεν μας επαινεί καθόλου ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" σχολίασε και συνέχισε λέγοντας πως η άρνηση οφειλόταν στο γεγονός πως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. φοβήθηκαν "να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση παρουσία των ακροδεξιών".
Η πρόεδρος της GUE/NGL έκανε έκκληση συστράτευσης των ευρωομάδων να επιδείξουν ενδιαφέρον για να αναδειχθεί το θέμα. Το επόμενο βήμα θα είναι να διοργανωθεί ένα εργαστήριο όπου θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με το φλέγον θέμα οι ευρωβουλευτές. "Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις δύο χώρες, αλλά ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό θέμα" επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η επιδιαιτησία θα μπορούσε να είναι μια λύση, ο Μ. Γλέζος είπε πως μπορεί "στην αρχαία Ελλάδα να επιλεγόταν η επιδιαιτησία, όμως σήμερα νόμος είναι το δίκιο του ισχυρότερου". Ακόμη μίλησε για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης επί Σημίτη να πάρει μέρος στη νομική διεκδίκηση των οφειλών τονίζοντας πως, αν συμμετείχε, δεν θα είχαν αποζημιωθεί μόνο οι 5.500 όμηροι από τους 73.000.
"Γιατί δεν συμμετείχε και η κυβέρνηση στη διεκδίκηση" αναρωτήθηκε και απάντησε πως "ο μόνος που θα λύσει το πρόβλημα είναι ο κοινός αγώνας του ελληνικού και του γερμανικού λαού".
Η Γκ. Τσίμερ από την πλευρά της είπε πως "οι αντίστοιχες διασκέψεις και συνέδρια μετά τον πόλεμο, που καθόρισαν τι έπρεπε να γίνει, δεν έτυχαν περαιτέρω συνέχειας" και έτσι από τη διάσκεψη για το χρέος της Γερμανίας στο Λονδίνο το 1953 "υπάρξει ένα χάσμα". "Δεν είναι σαφές αν θα μπορούσε να υπάρχει διαδικασία επιδιαιτησίας. Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια μελέτη νομικού χαρακτήρα" κατέληξε.
H στάση της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα
Στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα αναφέρθηκαν και οι δύο. Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η Γκ. Τσίμερ, που είπε πως "υπάρχει απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις επανορθώσεις, του 2010", οπότε η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως "η Γερμανία από τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατέβαλε τις αποζημιώσεις καταβάλλοντας μάλιστα πολλαπλάσιο ποσο από το συμφωνημένο στην διάσκεψη της Γιάλτας".
"Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι 60 χρόνια μετά δεν μπορούν να καταβληθούν αποζημιώσεις" εξήγησε η Τσίμερ τονίζοντας πως μπορεί η "Γερμανία να λέει ότι με τη Συνθήκη του '53 έκλεισε το θέμα των επανορθώσεων", όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. "Ο Σόιμπλε έχει πει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και τον ρώτησα: Αφού θεωρεί ότι το θέμα είναι λήξαν, τότε παραδέχεται ότι υπήρχε θέμα και έχει λήξει και ζήτησα να απαντήσει πότε έληξε και πώς. Δεν έχει απαντήσει" συνέχισε περιγράφοντας γλαφυρά ο Μ. Γλέζος.
Εντύπωση προκαλεί στον Μανώλη Γλέζο η παραίνεση του Σόιμπλε "να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον" την ώρα που μέχρι σήμερα όχι μόνο αποζημιώνονται, αλλά και συνταξιοδοτούνται οι απόγονοι των Εβραίων θυμάτων. "Αν δεν υπάρχει θέμα δανείου, όπως ισχυρίζεται η Γερμανία τότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία" συνέχισε.
Μ. Γλέζος: Mε ποιο δικαίωμα εξαιρείται η Ελλάδα;"
"Το ζήτημα των επανορθώσεων είναι και πολιτικό και νομικό και διπλωματικό και πολιτιστικό και ηθικό" διεμήνυσε ο Μ. Γλέζος και συνέχισε απευθύνοντας τρία "ηθικά" ερωτήματα προς τη γερμανική κυβέρνηση.
* Πρώτον,"γιατί έχει εξοφλήσει όλες τις οφειλές προς όλα τα κράτη, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την 19μελη Διάσκεψη του Παρισιού το 1946 και εξαιρεί την Ελλάδα".
* Δεύτερον "γιατί ενώ είχε συνάψει αναγκαστικά δάνεια με την Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα, έχει εξοφλήσει όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας".
* Τρίτον, "η Διάσκεψη των Παρισίων αποφάσισε τι θα πληρώσουν οι κατακτητές, προσδιόρισε τι θα πληρώσουν οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι στην Ελλάδα που ακολούθησαν τη Γερμανία σαν κολαούζοι. Η Γερμανία όμως αυτοεξαιρείται. Με ποιο δικαίωμα;".