Live τώρα    
Κυβερνητική προσπάθεια εξευμενισμού των αγορών με... νέα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική προσπάθεια εξευμενισμού των αγορών με... νέα μέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Σε επιχείρηση εξευμενισμού των αγορών με αντάλλαγμα μέτρα, αλλά και υιοθέτησης κατά πολύ ηπιότερων εκφράσεων για το... "τέλος των Μνημονίων", επιδίδεται από χθες η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αντ. Σαμαράς παρέλειψε, αυτή τη φορά, κάθε "ηρωική αναφορά" στην... εκδίωξη του ΔΝΤ και "το τέλος των Μνημονίων", ενώ επιχείρησε να απευθυνθεί στις αγορές και το διεθνές ακροατήριο καθησυχάζοντάς τους πως η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα... μέτρα.

"Ούτε χιλιοστό"

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως η κυβέρνηση "δεν θα παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από τις μεταρρυθμίσεις" κλείνοντας το μάτι στους δανειστές για τη διεκπεραίωση όλων των "μνημονιακών" υποχρεώσεων που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα -αλλά και δρομολόγηση των μέτρων που ζητούν οι "τροϊκανοί" στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου. Προς τούτο, μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς "να μην χαλαρώσει το κυβερνητικό έργο", "να υπάρξει καλύτερος και περισσότερος συντονισμός μεταξύ των υπουργείων και των υπουργών", αλλά και "καλύτερη προβολή" του κυβερνητικού έργου.

Ψάχνοντας... εσωτερικό εχθρό

Πάντως, παρότι η εικόνα κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο και ανόδου των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε αμέσως μετά τις "ηρωικές" εξαγγελίες Σαμαρά περί "τέλους των Μνημονίων", ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να πετάξει τον λίθο του αναθέματος στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως "επιδείνωσε την εικόνα" της χώρας.

"Εδώ και καιρό οι αγορές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, με μόνη επιφύλαξη για το πολιτικό ρίσκο. Δηλαδή την αβεβαιότητα για το αν θα συνεχίσει η χώρα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε αυτή την εικόνα. Με ευθεία υπονόμευση της σταθερότητας. Και οι αγορές αντέδρασαν σε βάρος της χώρας μας" ισχυρίστηκε ο Αντ. Σαμαράς.

Φρένο σε ανασχηματισμό - εκλογολογία

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και για άλλους λόγους, εκτός από τον "εξευμενισμό" των αγορών και την κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: αποπειράθηκε, δηλαδή, να φρενάρει την εκλογολογία, αλλά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε σειρά φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και... επικαλέστηκε τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή το τέλος της τετραετίας, ως χρονικό σημείο όπου "θα γίνει αισθητή η μείωση της ανεργίας, η ανάπτυξη, η αύξηση των εισοδημάτων", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μόνο υπονοούμενα για Μνημόνιο - προεδρική εκλογή

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη φορά η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν δίχως βεβαιότητες και πανηγυρικούς τόνους. Η έξοδος από το Μνημόνιο απλώς υπονοήθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός απέφυγε και να εκφραστεί με βεβαιότητα για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή.

Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε απλώς την... αισιοδοξία του πως με την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών και την οριστική τακτοποίηση του χρέους "η χώρα θα μπει στη μετά το Μνημόνιο εποχή", ενώ, βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς υπονόησε ότι η κυβέρνηση θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση να συκοφαντεί προκαταβολικά κάθε βουλευτή που έχει αντίθετη άποψη. Και το κάνουν προκαλώντας ανασφάλεια στις αγορές. Ας γνωρίζουν όμως ότι η σταθερή και αξιόπιστη πολιτική της κυβέρνησης θα ξεπεράσει και αυτές τις αναταράξεις" είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0