Live τώρα    
Εκθεση ΔΝΤ: / 'Εκθεση ΔΝΤ: Νέο δάνειο με μέτρα και παράταση των χαρατσιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκθεση ΔΝΤ: / 'Εκθεση ΔΝΤ: Νέο δάνειο με μέτρα και παράταση των χαρατσιών

Νέο δάνειο θα χρειαστεί σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύεται και με νέα μέτρα, μεταξύ αυτών και εκείνα που θα προορίζονται για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο προσδιορίζεται πάνω από τα 5,2 δισ. ευρώ.

Η έκθεση αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί τα ξημερώματα, λόγω της διαφοράς ώρας με την Ουάσιγκτον όπου συνεδρίασε το ΔΝΤ, και σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο ζητάει ακόμη την παράταση των "χαρατσιών" που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους (όπως για παράδειγμα είναι η εισφορά αλληλεγγύης).

Ο Πόουλ Τόμσεν, ως συντάκτης της έκθεσης, ανοίγει εκ νέου ζήτημα ασφαλιστικού, ενώ, όπως αναμενόταν, εγκρίνει την αποδέσμευση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ωστόσο περιλαμβάνει, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, και όλες τις εκκρεμότητες που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των νέων συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, θα περιέχεται ειδική αναφορά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση μετά τον Ιούνιο του 2015.

Ο Π. Τόμσεν εμφανίζεται να θεωρεί πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντλήσει από τις αγορές τα πρόσθετα ποσά που θα απαιτηθούν και να εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλες πηγές. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι λ.χ. τα αδιάθετα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο το ύψος τους και η πάγια άποψη των δανειστών πως τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να δεσμευθούν για τις ανάγκες των τραπεζών προτείνουν εμμέσως ως λύση νέο δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.

Εκτός από αυτό, όμως, το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, καθώς και την παράταση των επαχθών φορολογικών μέτρων.

Επιπλέον, στη σημερινή έκθεσή του, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναδιατυπώσει την εκτίμηση περί ανάπτυξης 0,6% της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0