Live τώρα    
Οι προσδοκίες από την τραπεζική ένωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι προσδοκίες από την τραπεζική ένωση

Ψηλά έχει βάλει τον πήχη για την τραπεζική ένωση ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, που έρανε χθες με επαίνους τον Γιάννη Στουρνάρα για τη συμβολή του ως προεδρεύοντα του Ecofin στην επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών (SRM).

«Στο τέλος αυτού του δρόμου θα αποκτήσουμε συνθήκες μιας πραγματικά κοινής τραπεζικής αγοράς στην Ε.Ε., ώστε η πραγματική οικονομία να μπορεί επιτέλους να χρηματοδοτείται» είπε υπενθυμίζοντας ότι σήμερα πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις έχουν μόλις το 33% των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το 50% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών και το 87% των γερμανικών.

Κατά τα άλλα η Ε.Ε. ψάχνει για ένα τρισεκατομμύριο ευρώ -έναν αριθμό με δώδεκα μηδενικά- για κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές μέχρι το 2020 και ελπίζει να τα βρει μοχλεύοντας ένα μέρος από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία της ΕΤΕπ και στήνοντας συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, παραδέχτηκε μεν ότι ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός -0,5% στο σύνολο της Ευρωζώνης- ανησυχεί την ΕΚΤ, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει η Ευρωζώνη Ιαπωνία: «Δεν βλέπουμε κίνδυνο αποπληθωρισμού». Καθώς το διευθυντήριο της ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο στη Φραγκφούρτη τόσο ο Κονστάνσιο, όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρνήθηκαν να απαντήσουν στη βροχή των ερωτημάτων που δέχτηκαν για τη νομισματική πολιτική. Πλην όμως οι πιέσεις στην ΕΚΤ να κάνει κάτι για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με τους ανθρώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δηλώνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0