Την έναρξη του αγώνα των εργαζομένων κατά της προωθούμενης -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- "παράδοσης" σε ιδιώτες των υποδομών και δικτύων της ΔΕΗ σηματοδοτεί η χθεσινή κατάληψη των γραφείων του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την Ένωση Τεχνικών (ΕΤΕ) ΔΕΗ.
Χθες η ΕΤΕ-ΔΕΗ άρχισε τον δίκαιο αγώνα για την αποτροπή πώλησης του ΑΔΜΗΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα, ξεκινώντας με κατάληψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Γέφυρα Ροσινιόλ, έχοντας ταυτόχρονα προκηρύξει και τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 μ.μ.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι αγωνίζονται:
* Για να μην ξεπουληθούν οι εθνικές μας υποδομές.
* Για να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
* Για να μην χάσει η ελληνική οικονομία και τους τελευταίους μοχλούς ανάπτυξης και ελέγχου της αγοράς ενέργειας.
* Για να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Επιχείρηση.
Όπως επισημαίνουν, ο αγώνας θα είναι σκληρός και απαιτείται "η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ, για να σταματήσουμε τα σχέδια ξεπουλήματος όλου του ομίλου, καθώς αν περάσει το σχέδιο νόμου για τον ΑΔΜΗΕ, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες της ΔΕΗ".
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η "διαβούλευση" επί σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο προωθείται η απευθείας πώληση σε επενδυτή του 66% του ΑΔΜΗΕ (έναντι του αρχικού σχεδιασμού για 49% έως 51% σε δύο φάσεις) χωρίς καμία συμμετοχή της ΔΕΗ, έως το τέλος Ιουνίου 2014.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι "θα γίνει τελικά πώληση και μεταβίβαση μετοχών εκδόσεως του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου της σε επενδυτή".
Το Ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 34% του ΑΔΜΗΕ, την "καταστατική μειοψηφία" που προβάλλει η κυβέρνηση εξ αρχής ως δικλίδα ασφαλείας έναντι των ιδιωτών, με τίμημα που θα προσδιοριστεί στη βάση της τελικής προσφοράς του ιδιώτη, που "δύναται να εξοφληθεί διά συμψηφισμού με οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ, από οποιαδήποτε αιτία κι αν προκύπτουν αυτές, περιλαμβανομένων μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων, όπως ιδίως απαιτήσεων από το τέλος δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης" (βάσει του μεταλλευτικού κώδικα).