Live τώρα    
Στα 8,88 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα στο εννιάμηνο / "Βαφτίζει" το έλλειμμα πλεόνασμα και η Τράπεζα της Ελλάδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα 8,88 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα στο εννιάμηνο / "Βαφτίζει" το έλλειμμα πλεόνασμα και η Τράπεζα της Ελλάδος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Σε ρυθμούς... ελλειμμάτων κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την ώρα που η ύφεση καλπάζει. Ενόσω η κυβέρνηση πραγματοποιεί αγώνα... λογιστικής αλχημείας, ούτως ώστε να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι στο εννεάμηνο, το ταμειακό έλλειμμα είναι κοντά στα 9 δισ. ευρώ. Έτσι κι αλλιώς, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει χαράξει μια τακτική υιοθέτησης τρικ, με σκοπό να... μεταμορφώσει το έλλειμμα σε δήθεν πλεόνασμα. Σε αυτή τη "γραμμή" φαίνεται ότι προσχωρεί και η ΤτΕ, η διοίκηση της οποίας είχε διαφοροποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκαλώντας "τριγμούς", με τις φήμες να κάνουν λόγο για επιθυμία του υπουργού να... μεταβεί στη θέση τού νυν διοικητή της τράπεζας Γιώργου Προβόπουλου, τον ερχόμενο Μάιο, οπότε και λήγει η θητεία του τελευταίου.

Η "γραμμή άμυνας"

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πως την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 8,88 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,53 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, διαμορφώθηκαν σε 32,74 δισ. ευρώ, από 34,06 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 4.820 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 42.680 εκατ. ευρώ, από 40.476 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012. Με λίγα λόγια, η ανακοίνωση προσπαθεί να... μετατρέψει το έλλειμμα σε πλεόνασμα.

Όπερ και εγένετο, καθώς προσθέτει ότι το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (-3.319 εκατ. ευρώ) διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 3,001 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπότε το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ταυτίστηκαν!

Στο 6,4% η ύφεση το 2012

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ύφεση "καλά κρατεί" στην ελληνική οικονομία, ενώ η αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το 2012 βρίσκεται σε... αναμονή.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2012 παραμένουν «προσωρινές», όπως και για τα έτη που προηγήθηκαν, αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή σε ανακοίνωσή της. «Οι εκτιμήσεις παραμένουν όπως είχαν κατά την τελευταία ανακοίνωση τους τον Μάρτιο του 2013», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ΕΛΣΤΑΤ στους πίνακές της καταγράφει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,4% πέρυσι στα 195,2 δισ. ευρώ από 208,5 δισ. ευρώ το 2011.

Σημειώνεται ότι η μέτρηση του ΑΕΠ αποτελεί ένα πάρα πολύ κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποτελεί τη βάση μέτρησης του ελλείμματος και του χρέους και η οποία αλλαγή, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, επηρεάζει και τους στόχους της κυβέρνησης.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε τρέχουσες τιμές, από το 2008 μέχρι το 2012 χάσαμε εισόδημα 40 δισ. ευρώ ή το 17% του συνόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0