Με ζητιάνους που ζητούν εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) για την επιβίωση της γεωργίας παρομοίασε τους Έλληνες πολιτικούς, και μάλιστα μέσα στη Βουλή, ο επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ε.Ε., D. Ciolos, απαντώντας σε ενστάσεις-αιτήματα βουλευτών για τη νέα ΚΑΠ.
Μιλώντας χθες στη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο επίτροπος, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα-αιτήματα βουλευτών όλων των κομμάτων σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και ειδικότερα αυτά που αφορούσαν τις μικρές εκμεταλλεύσεις, δήλωσε "θέλετε πάλι να έχουμε το ενιαίο μοντέλο με μια μορφή εκμετάλλευσης, μέση εκμετάλλευση, και οι υπόλοιπες να είναι αντικείμενα εξαιρέσεων, σαν να λέμε ότι γίνεται ανοχή για εσάς και πάντοτε να πηγαίνετε στο συμβούλιο και να ζητιανεύετε από τα άλλα κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν αυτό το κυρίαρχο μοντέλο. Να ζητάτε σαν ζητιάνοι εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις για να μπορέσετε να επιβιώσετε στη γεωργία σας".
Πάντως, τόνισε επανειλημμένα ότι η δυνατότητα ευελιξίας εξαρτάται από την εθνική πολιτική που θα ακολουθηθεί με βάση τις ιδιαιτερότητες της χώρας και σημείωσε χαρακτηριστικά "πρέπει να προσέξετε ανάμεσα στους πολιτικούς λόγους και την πραγματικότητα επί τόπου, πού θα βάλετε αυτό το όριο για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη γεωργία που έχετε".
Ανέφερε ότι γίνεται διαφοροποίηση μεταξύ κοινοτικής πολιτικής και διαφοροποιημένης εφαρμογής, που δεν είναι επανεθνικοποίηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα, "γιατί δεν είναι κοινή πολιτική, κάθε χώρα έχει τη δική της"...
Για τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα μας σημείωσε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε πολιτικές συζητήσεις σχετικά με την τοποθέτηση μιας πολιτικής ομάδας ή άλλης, που δεν είναι της αρμοδιότητάς του.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στην Ε.Ε. για την επισήμανση της προέλευσης στο κρέας και στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα - ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα καταργείται υπέρ των βιομηχανιών η υποχρέωση αυτή.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ελληνική ύπαιθρος καταρρέει από ανεργία και υποαπασχόληση
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου επισήμανε μεταξύ άλλων: "Εδώ και 5 χρόνια εξαιτίας των δεσμεύσεων του Μνημονίου, που μας έχετε επιβάλει εσείς και το ΔΝΤ, το οποίο εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεσμευτεί ότι θα ακυρώσουμε, έχουμε μπει σε μια πορεία ύφεσης που δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον αγροτικό κόσμο. Η ελληνική ύπαιθρος καταρρέει από την ανεργία και την υποαπασχόληση". Ζήτησε πρόβλεψη για καλύτερο φάκελο ενισχύσεων στις χώρες που βιώνουν ύφεση και αναφέρθηκε στα πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας, στο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, στην ανάγκη προστασίας της φέτας στις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. - Καναδά κ.ά.
Νέα ΚΑΠ
Ο επίτροπος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συμμετείχαν παράλληλα χθες στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για "την ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020 και τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής".
Ο D. Ciolos αναφέρθηκε σε ευκαιρίες και προκλήσεις της ΚΑΠ, στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας σε σχέση με τις κοινοτικές ενισχύσεις και στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε γενικά στη στρατηγική για την ελληνική γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη μέσω της ΚΑΠ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τις άμεσες ενισχύσεις "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" για τους αγρότες, καθώς αποτελούν σχεδόν το 60% του αγροτικού εισοδήματος και ζήτησε από την Κομισιόν υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης στο γάλα.