Στις Βρυξέλλες μετέβη χθες ο Κ. Μουσουρούλης με σκοπό να επιστρέψει έχοντας στις βαλίτσες του τη συγκατάβαση, έστω και προφορική, της Κομισιόν για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco αλλά και την έγκριση της φιλικής διευθέτησης που επιδιώκει ο κινεζικός "γίγαντας" για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στο ΣΕΜΠΟ, προειδοποιώντας μάλιστα για προσφυγή στη διαιτησία αν δεν υπάρξει άμεσα απόφαση.
Οι δυο πλευρές έκατσαν την Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κύριο θέμα τη φιλική διευθέτηση που επιδιώκει η Cosco για την επέκταση της στον προβλήτα ΙΙΙ εξετάζοντας παράλληλα το αίτημα για αναστολή του ετήσιου ανταλλάγματος που καταβάλλει η Cosco στον ΟΛΠ, ως προϋπόθεση να προχωρήσει η επέκταση. Ο ΟΛΠ φέρεται να ζητάει την πραγματοποίηση της επέκτασης στον προβλήτα ΙΙΙ, αξίας 220 εκ. ευρώ, ανεξάρτητα της αναστολής του ανταλλάγματος, χωρίς όμως να την απορρίπτει.
Το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τροποποιήσεις των καταστατικών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αξιώνει την πώληση του 74% των μετοχών του οργανισμού, με τον Γ. Σταυρίδη να κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των λιμανιών.
Την ίδια στιγμή, η ολοκλήρωση της πώλησης των λιμανιών αποτελεί βασικό στοίχημα του Α. Σαμαρά ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει την στραπατσαρισμένη εικόνα του "Success story" μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και των πολιτικών εξελίξεων που έφεραν οι χειρισμοί στο θέμα της ΕΡΤ. Όπως φαίνεται, το ζήτημα των λιμανιών θα αποτελέσει βασικό σημείο στη νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ώστε να παρουσιαστεί συγκροτημένο σχέδιο στον πρόεδρο της Cosco, captain Wei κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.