Live τώρα    
Στα 970 εκατ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο 5μηνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα 970 εκατ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο 5μηνο

Παρά τη βελτίωση που εμφανίζει η εικόνα του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, προβληματική συνεχίζει να είναι η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων, ενώ ένταση της ύφεσης καταγράφει και η συρρίκνωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 1.141 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2.250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, για το πεντάμηνο, σε 970 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι δηλαδή μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 2.350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4.165 εκατ. ευρώ, όμως κατά τους εναπομείναντες 7 μήνες του έτους θα πρέπει να υπάρχει θεαματική αντιστροφή των τάσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο άτυπος στόχος για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να αναδιαρθρωθεί το χρέος.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν στο πεντάμηνο ύψους 3.843 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 19.165 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 435 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου του α' πενταμήνου 2013 (18.730 εκατ. Ευρώ).

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17.444 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ ή 0,4%, έναντι του στόχου (17.370 εκατ. Ευρώ).

Στο πεντάμηνο, κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) Ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ ή 71,5%, λόγω της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και της σχετικής παράτασης που δόθηκε.

β) Οι άμεσοι φόροι προηγούμενων οικονομικών ετών κατά 151 εκατ. ευρώ ή 9,8%, λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

γ) Ο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών, κατά 202 εκατ. ευρώ ή 3,5%, εκ των οποίων 187 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ Πετρελαιοειδών.

δ) Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 86 εκατ. ευρώ ή 4,8%.

ε) Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 126 εκατ. ευρώ ή 12,6%,

στ) Οι λιοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα τον ΕΦΚ καπνού, κατά 30 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0