Ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων είναι ορατός για ακόμα μία φορά στη χώρα καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρωστάει εξηγήσεις και αλλαγές στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα.
Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν δυσλειτουργίες και ζητούν βελτιώσεις, ειδικά όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες αποτελούν μεγάλο ποσοστό των συμβάσεων.
Η Κομισιόν συνδέει αυτές τις αλλαγές με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Οι απαιτούμενες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης σημειώνει μεταξύ άλλων η naftemporiki.gr.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει αρκετούς τομείς που χρειάζονται βελτίωση στις δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα:
- Διαφάνεια και Ανταγωνισμός: Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες και για ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να μειωθούν οι απευθείας αναθέσεις και να αυξηθεί η συμμετοχή περισσότερων εταιρειών.
- Καταπολέμηση της Διαφθοράς: Η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και η εφαρμογή αυστηρότερων ποινών για περιπτώσεις διαφθοράς είναι κρίσιμη.
- Ψηφιοποίηση: Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
- Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Η εκπαίδευση των υπαλλήλων που ασχολούνται με τις δημόσιες συμβάσεις είναι σημαντική για την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων και την αποφυγή λαθών.
- Αξιολόγηση και Παρακολούθηση: Η δημιουργία μηχανισμών για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των συμβάσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση προβλημάτων και στην έγκαιρη επίλυσή τους.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η λίστα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τον Οκτώβριο, είναι μακριά. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η «λίστα» δύσκολα θα εκταμιευτούν οι πόροι της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.