Περίπου έναν χρόνο κράτησε το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες και πλέον αλλάζει ριζικά το μοντέλο αυτοπαραγωγής όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο λόγος είναι ότι εφεξής θα συνδεθεί με το μοντέλο του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net-billing). Μέχρι τώρα ο συμψηφισμός ενέργειας (net-metering) με οικιακά συστήματα γινόταν για το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας. Όση ενέργεια δεν καταναλωνόταν σε πραγματικό χρόνο από τον ιδιοκτήτη περνούσε στο δίκτυο και «αποθηκευόταν» για διάστημα τριών ετών. Πλέον στο μοντέλο του net-billing ο ενεργειακός συμψηφισμός θα αφορά την κατανάλωση που γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Η περίσσεια ενέργεια θα αποζημιώνεται. Ωστόσο, φορείς της αγοράς και οργανώσεις πολιτών μιλούν για βιαστικές αλλαγές που θα «παγώσουν» τα μελλοντικά έργα αυτοπαραγωγής. Την αβεβαιότητα επιτείνει το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιευτεί η Υπουργική Απόφαση για την έναρξη του net-billing.
Τα προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών
Να σημειωθεί ότι για λίγες μέρες ακόμα θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», όπου η επιδότηση φτάνει το 65% για τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για Άτομα με Αναπηρία, συζύγους και εξαρτώμενα μέλη Ατόμων με Αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8 kW. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα «τρέξει» και ένα πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για τις επιχειρήσεις. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν συστήματα μηδενικής έγχυσης τα οποία μπορούν να ενσωματώνουν και μπαταρία για αποθήκευση ενέργειας. Για όσους πολίτες δεν ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης δίνεται η δυνατότητα φοροεκπτώσεων αν θέλουν να εγκαταστήσουν κάποιο φωτοβολταϊκό σύστημα στις στέγες των σπιτιών τους. Με ρύθμιση που εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου προβλέπεται ότι «οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν εντάσσονται σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτηρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ. Το ποσό των δαπανών για αγορά αγαθών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου». Ακόμα κι έτσι πάντως φορείς της αγοράς εκτιμούν πως μόνο με γενναία προγράμματα επιδότησης μπορούν να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών για συστήματα αυτοπαραγωγής.
Τα έργα ενεργειακού συμψηφισμού στους δήμους
Πριν από λίγες μέρες υπήρξε νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας η οποία αφορούσε το πρόγραμμα «Απόλλων» για την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ και την εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με ταυτοχρονισμό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο, «στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων, και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεών τους». Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) σε κάθε περιφέρεια, αντικείμενο της οποίας είναι η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ. Εντός έξι μηνών θα πρέπει να συσταθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών. Προβλέπεται ακόμα πως για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του εν λόγω προγράμματος «εγκαθίστανται από τρίτους σε διαφορετικό χώρο από τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και σε οποιαδήποτε περιφέρεια και συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα την παραγόμενη ενέργεια με την αντίστοιχη ενέργεια που απορροφάται από το δίκτυο και καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης». Επίσης, η κάθε Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών «συνάπτει σύμβαση αυτοκατανάλωσης με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με τους εκάστοτε προμηθευτές που εκπροσωπούν τις προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωσης, τους κατόχους των επιλέξιμων σταθμών, καθώς και τον ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.». Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκτιμάται πως θα «ξεπαγώσουν» πάνω από 1 GW έργων ΑΠΕ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες, στους Δήμους, στις ΔΕΥΑ, στους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ και στα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας. Σκοπός είναι να επωφεληθούν οι 13 περιφέρειες και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα δημοτικά τους κτήρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους.