Live τώρα    
Ακρίβεια στα τρόφιμα / Λένε στον καταναλωτή ότι είναι δική του ευθύνη να βρει ποιοι αισχροκερδούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια στα τρόφιμα / Λένε στον καταναλωτή ότι είναι δική του ευθύνη να βρει ποιοι αισχροκερδούν

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI

Προκλητικά αδιάφορη για τον εφιάλτη της ακρίβειας που ζουν νοικοκυριά και πολίτες ειδικά στα τρόφιμα παραμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν συνεχείς ευθείες παραδοχές για την αισχροκέρδεια, όπως αυτές που έκανε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο ΓΓ Ανάπτυξης Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

 

Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «πράγματι οι ζημιές στον θεσσαλικό κάμπο δεν δικαιολογούν ανατιμήσεις προϊόντων σε αυτό το επίπεδο», εξηγώντας τους δύο λόγους: 

1) η παραγωγή οπωροκηπευτικών δεν είναι το βασικό προϊόν του κάμπου και τελικά δεν έχει σημαντική επίδραση στις τιμές ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχει και 

2) δεν μπορούμε να ξέρουμε την επίδραση στη ζωική παραγωγή και στην παραγωγή γάλακτος και σε ό,τι άλλο παράγει η Θεσσαλία, ακριβώς επειδή οι τιμές των προϊόντων δεν εξαρτώνται κυρίως από την τοπική παραγωγή, αλλά από τις τιμές του διεθνούς εμπορίου. Οποιοδήποτε έλλειμμα υπάρχει σε επίπεδο καταναλωτικών προϊόντων μπορεί να καλυφθεί με εισαγωγές. Οπότε δεν περιμένουμε να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση τιμών εξαιτίας αυτής της κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, με ευκολία παραδέχθηκε ότι «πολλοί σε επίπεδο φημολογίας αξιοποιούν αυτού του είδους τα γεγονότα προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές τους».

Έτσι, συνέστησε οι καταναλωτές «να μην δίνουμε πάτημα σε όσους θέλουν να αισχροκερδούν, να εκμεταλλευτούν μια φημολογία που δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους αυξήσεις» και προανήγγειλε νέα μέτρα προκειμένου η αισχροκέρδεια να χτυπηθεί όχι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά από τους καταναλωτές.

«Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να ψηφιστεί στη Βουλή ... θα υπάρχει η δυνατότητα οι καταναλωτές να γνωρίζουν τιμές λιανικές από το σύνολο της αγοράς, προκειμένου να μπορούν να κρίνουν τι τους προσφέρεται», περιέγραψε ο ΓΓ Ανάπτυξης.

«Στο παρελθόν οι τιμές ήταν λίγο-πολύ ίδιες εποχικά, επειδή ο πληθωρισμός δεν ήταν υψηλός. Οι καταναλωτές είχαν μια βάση με την οποία συνέκριναν. Αυτό έχει αλλάξει, δεν έχουν πια βάση σύγκρισης ... με ανακοίνωση λιανικών τιμών, το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να δώσει την δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, προκειμένου να γνωρίζουν τις τιμές που θα μπορούσαν να ανεχθούν και ποιες είναι υπερβολικές»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL