Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.5°C
4 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C12.8°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.0°C
6 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.2°C24.8°C
7 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 100%
Ασφάλεια και ενίσχυση εισοδημάτων για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφάλεια και ενίσχυση εισοδημάτων για όλους

Ο Αλέξης Τσίπρας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η κοινωνική προστασία και φροντίδα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής εξάλειψης των ανισοτήτων.

Είναι η ενίσχυση του λεηλατημένου εισοδήματος των πολιτών με τον κοινωνικό μισθό, δηλαδή με γενναιόδωρες παροχές και δημόσιες υπηρεσίες που, αν δεν παρέχονται δωρεάν από το κράτος, τις πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες. 

Κυρίως όμως είναι η ασφάλεια που εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε όλους και όλες, όχι μόνον στους ακραία φτωχούς, σε κάθε στιγμή της ζωής τους που απειλείται το επίπεδο διαβίωσής τους από κοινωνικά, οικονομικά ή υγειονομικά προβλήματα.

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από τη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. που αναθέτει τις υποχρεώσεις του κράτους στην οικογένεια και στους φιλάνθρωπους. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. 

Κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε τέσσερα χρόνια να αυξήσει τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια κατά 2,5 - 3 μονάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις μείωσε κατά 5 - 6 μονάδες. Σήμερα, ένα στα τέσσερα παιδιά ζει στη φτώχεια. Οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν με τη Ν.Δ., που ισχυρίζεται ότι έφερε «θηριώδη» ανάπτυξη, όταν μειώνονταν συνεχώς επί ΣΥΡΙΖΑ. 

Εμείς αυξάνουμε όλες τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια και προστασία για το παιδί, τη γυναίκα, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο. Ειδικότερα:

Φροντίζουμε το παιδί – επενδύουμε στο μέλλον. Δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 10ωρης λειτουργίας, καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα παιδιά του δημοτικού σε ΚΔΑΠ και σε όλα τα ανάπηρα παιδιά σε ΚΔΑΠΑμεΑ. 680.000 ζεστά γεύματα υγιεινής μεσογειακής διατροφής θα παίρνουν κάθε μέρα όλα τα παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου. Δίνονται voucher, για πρώτη φορά, για δωρεάν άθληση στα παιδιά του δημοτικού σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, όπως για χορό, μπάσκετ, Tae-Κwon-Do κ.λπ. Υλοποιούμε 380 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού (ΚΕΣΟΙΠ) στα Κέντρα Κοινότητας για τη στήριξη οικογενειών και παιδιών και την πρόληψη κακοποιήσεων, ενδοοικογενειακής βίας κ.λπ. Με νομοθετική ρύθμιση ενισχύουμε την ενημέρωση των Υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού. Όλα τα αθλητικά σωματεία υποχρεούνται να αναπτύξουν Πολιτική Διασφάλισης Παιδιού.

Ενισχύουμε την γυναίκα. Δίνουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας, από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 χρόνια, ασχέτως σπουδών, και ξανά όταν η μητέρα φτάσει σε συντάξιμη ηλικία, είτε λαμβάνει σύνταξη είτε όχι. Συγχρόνως αυξάνουμε το ποσό του δεύτερου παιδιού στα 105 ευρώ/μήνα. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας των εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες. Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. 

Επιπλέον όμως δημιουργούμε ένα τεράστιο δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας Υγείας-Πρόνοιας στους 332 δήμους με χιλιάδες νέες προσλήψεις για τη φροντίδα των παιδιών, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των ηλικιωμένων.

Πρόκειται για έναν οικονομικό τομέα στον οποίο απασχολούνται κυρίως γυναίκες (γι' αυτό ονομάζεται «μωβ οικονομία»), είτε υποαμειβόμενες έξω από το σπίτι είτε αόρατες και μη αμειβόμενες μέσα στην οικογένεια.

Εγγυόμαστε την αξιοπρέπεια και την ενεργό συμμετοχή αναπήρων και ηλικιωμένων. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ κατά 20%. Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό σε 70.000 ωφελούμενους και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.λπ.) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις. Επεκτείνουμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου αναμορφώνοντας τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και πολλαπλασιάζοντας τις υγειονομικές επιτροπές. Δημιουργούμε πλήρως προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις. Ιδρύουμε 380 Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή με σύστημα παρακολούθησης, εντοπισμού και τηλεειδοποίησης σε περίπτωση ανάγκης σε 24ωρη βάση.

Αντιμετωπίζουμε τη στεγαστική κρίση. Οικοδομούμε νέα κοινωνική στεγαστική πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστό νοικοκυριών σε στεγαστική κρίση. Ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το 50% του εισοδήματός του σε έξοδα στέγης (δάνειο ή ενοίκιο, ρεύμα, νερό, θέρμανση, ψύξη), όταν στην Ευρώπη η αναλογία αυτή είναι ένα στα δέκα νοικοκυριά. Παράλληλα, 7 στους 10 νέους 18 - 34 ετών μένουν με τους γονείς τους ενώ 1 στους 3 είναι άνεργος και 1 στους 2 από τους εργαζόμενους βρίσκεται στη φτώχεια διότι εργάζεται με μερική απασχόληση. Η στεγαστική κρίση είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, αφού τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η ιδιόκτητη κατοικία τους, που απειλείται από τους πλειστηριασμούς.

Στηρίζουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Δίνουμε σε 400.000 νέους 25-44 χρόνων επιδότηση ενοικίου από 140 ευρώ κάθε μήνα στο ένα άτομο, 210 στο ζευγάρι και 350 ευρώ τον μήνα για δύο άτομα με δύο παιδιά.

Συγχρόνως δημιουργούμε τις υποδομές ώστε οι νέοι, και όχι μόνο, με κοινωνικούς όρους, είτε να παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια για ιδιόκτητη στέγη είτε να ενοικιάζουν οικονομική κατοικία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Τράπεζας Στέγης, που είναι νέος, καινοτόμος θεσμός. 

Η Τράπεζα Στέγης συγκροτείται από:

α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτήρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα κ.λπ.). 

β) κενά εγκαταλελειμμένα κτήρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες). 

γ) ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες κατά 20% τιμές, για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων με:

* Φοροελαφρύνσεις 

* Εξασφάλιση 12 ενοικίων τον χρόνο 

* Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

* Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

* Ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Τέλος θεσμοθετούμε κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb) που αποτελεί βασική αιτία της φούσκας ακινήτων. Επιτρέπουμε σε φυσικά πρόσωπα τη βραχυχρόνια μίσθωση 2-3 ακινήτων και την απαγορεύουμε σε νομικά πρόσωπα.

Αυτό είναι το πρόγραμμά μας για την κοινωνική προστασία και την στεγαστική πολιτική. 

Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για την κοινωνική προστασία όλων μας. 

Η Θεανώ Φωτίου είναι υποψήφια βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL