Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει βυθισμένη στην κρίση. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ των κρατών-μελών μειώθηκε κατά 0,6%. Μάλιστα, ο ρυθμός της ύφεσης επιταχύνθηκε, καθώς η αντίστοιχη υποχώρηση του ΑΕΠ το καλοκαιρινό τρίμηνο ήταν της τάξης του 0,1%.
Αν, μάλιστα, συγκρίνει κανείς το τελευταίο τρίμηνο του 2012 με το αντίστοιχο του 2011, η υποχώρηση του ΑΕΠ στα 17 κράτη-μέλη ήταν 0,9%. Τα ποσοστά είναι στο σύνολο της Ευρωζώνης. Εάν πάρει κανείς κάθε χώρα χωριστά, για κάποιες η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Όχι μόνο για την πρωταθλήτρια της ύφεσης Ελλάδα -αυτό το -6% το βιώνουμε- αλλά και για την Ιταλία (-2,7%), την Κύπρο (-3%), την Πορτογαλία (-3,8%), την Ισπανία (-1,9%), τη Σλοβενία (-2,8%), τη Φινλανδία (-1,4%), ακόμη και την Ολλανδία (-0,9%).
Η Eurostat ερμηνεύει το βάθεμα της ύφεσης με τη μείωση της κατανάλωσης των ιδιωτικών νοικοκυριών κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, και των δημοσίων επενδύσεων κατά 1,1%. Στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές κατά 0,9%.
Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός της ύφεσης θα επιβραδυνθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν βέβαιο ότι η ψαλίδα μεταξύ των χωρών που αντέχουν στην κρίση -κυρίως της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου- και των υπόλοιπων θα ανοίξει περαιτέρω.
«Εξέγερση» από την Ισπανία
Καθώς τα μέτρα λιτότητας βαθαίνουν την ύφεση παντού, βγήκε χτες η κυβέρνηση της Ισπανίας να υψώσει το ανάστημά της ενάντια στην Κομισιόν, η οποία ζήτησε να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε κάποια από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή. Ο αρμόδιος υπουργός, Κριστομπάλ Μοντόρο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στη φορολογία, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια να επιβαρυνθεί η κατανάλωση. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 υποσχόμενος ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι, για να αθετήσει τις υποσχέσεις του αμέσως μετά.
Να σημειωθεί ακόμη ότι η Κομισιόν ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ, επειδή κατά τα φαινόμενα ούτε το 2013 η Ισπανία δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, παρά τις δύο παρατάσεις που ήδη έχει λάβει.
Πρόστιμο μαμούθ στη Microsoft επέβαλε η Ε.Ε.
Ο γίγαντας του software, η αμερικανική εταιρεία Microsoft καλείται να πληρώσει πρόστιμο 561 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καταπάτηση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Είναι η δεύτερη καταδικαστική απόφαση που παίρνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την αμερικανική εταιρεία, επειδή χρησιμοποιούσε την κυριαρχία της με το λειτουργικό σύστημα Windows για να αποτρέψει τη χρήση άλλων browser (συστημάτων πλοήγησης) για περιήγηση στο Ίντερνετ, πέρα από αυτόν που έστησε η ίδια η Microsoft τον Internet Explorer.
Μετά την πρώτη καταδίκη, το 2010, η Microsoft για να γλιτώσει περαιτέρω πρόστιμα, υποχρεώθηκε να δώσει στους χρήστες των Windows τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιο σύστημα πλοήγησης θέλουν. Ωστόσο, το 2011, η Microsoft επανήλθε στην προηγούμενη τακτική της για πλατιές κατηγορίες χρηστών, υποτίθεται λόγω «τεχνικού λάθους», όπως είπε.
Γερμανία: Παχυλές αμοιβές σε όσους προκάλεσαν την κρίση
Οι Goldman Sachs και Σία συνέβαλαν τα μέγιστα στην εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όπως είχαν παραδεχτεί τότε ακόμη και οι μάνατζερ των επενδυτικών τραπεζών, πόσο μάλλον οι κυβερνώντες, από τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ μέχρι την Άνγκελα Μέρκελ. «Θα τους ξεδοντιάσουμε», ήταν η απειλή που εκτόξευσε τότε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Προφανώς, η έννοια του… ξεδοντιάσματος έχει διασταλτική ερμηνεία. Χτες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή της Αριστεράς, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών και τα ποσά που εισέπραξαν για να συμβουλεύσουν τη Soffin, τη δημόσια αρχή που ανέλαβε να σώσει τις γερμανικές τράπεζες με τα λεφτά των φορολογουμένων, για το πώς θα οργανωθεί αυτή η διάσωση.
Από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 η Soffin πλήρωσε 100 εκατομμύρια ευρώ για συμβουλές στους ειδικούς της Rothschild, της Deutsche Bank, της Goldman Sachs, της Ronald Berger, της KPMG κ.λπ.
Κι αυτό, διότι η Soffin, που ιδρύθηκε το 2008 για να αντιμετωπίσει την κρίση των γερμανικών τραπεζών, δεν είχε τους δικούς της εμπειρογνώμονες να κάνουν τη δουλειά.
Σαν να λέμε, έβαλαν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.