Live τώρα    
9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
7.3°C9.7°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
1.2°C4.9°C
4 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
6.0°C9.4°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.3°C9.9°C
3 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
3.9°C3.9°C
0 BF 93%
Ηλεκτρικό ρεύμα / Χάθηκε στον δρόμο η μείωση της τιμής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικό ρεύμα / Χάθηκε στον δρόμο η μείωση της τιμής

Λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ
Λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ).

Σημαντικές μειώσεις στις ονομαστικές λιανικές τιμές ρεύματος ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, χωρίς όμως επί της ουσίας να αλλάζει κάτι για τους καταναλωτές, ενώ είναι προφανής η απομείωση των δαπανών για τις επιδοτήσεις.

Πρακτικά, δεν αναμένεται περαιτέρω ελάφρυνση στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όμως θα μειωθούν σημαντικά τα ποσά των επιδοτήσεων που απαιτούνται. Πάντως, τα έσοδα από τον μηχανισμό ανάκτησης μέρους των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της αποκλιμάκωσης στις τιμές αερίου και ρεύματος (χονδρεμπορική), συγκεντρώνοντας στις τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου περί τα 565 εκατ. ευρώ.

Μείωση χωρίς κανένα αντίκρισμα

Ειδικότερα, η ΔΕΗ, που κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική, ανακοίνωσε ονομαστική τιμή κιλοβατώρας για τον Φεβρουάριο στα:

- 19,9 λεπτά για κατανάλωση 0-500 κιλοβατώρες, από 48,9 λεπτά τον Δεκέμβριο, και

- 21,1 λεπτά για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατώρων, από 50,1 λεπτά τον Δεκέμβριο, δηλαδή τα τιμολόγια είναι μειωμένα κατά 29 λεπτά/κιλοβατώρα ή κατά 60% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου.

Στους υπόλοιπους παρόχους οι τιμές διαμορφώνονται από περίπου 16,7 έως 25,5 λεπτά/κιλοβατώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα και τυχόν εκπτώσεις (συνέπειας). Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο έχει εισαγάγει μέσα από κλίμακες καταναλώσεων διαφορετικό και χαμηλότερο ύψος επιδότησης (αντί της οριζόντιας και υψηλότερης που ίσχυσε το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου), που με «μπούσουλα» τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνει την τελική τιμή για τον οικιακό καταναλωτή στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα, ανεξάρτητα από το ύψος της ονομαστικής τιμής που ανακοινώνουν οι προμηθευτές, αφού η όποια διαφορά επιδοτείται άκριτα από την κυβέρνηση. Βέβαια και αυτή η τιμή είναι κατά 44,5% υψηλότερη από την ονομαστική-τελική τιμή της κιλοβατώρας προ ρητρών (11 λεπτά). Εφόσον η τελική τιμή διατηρηθεί σε αυτό το ύψος, η επιδότηση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης θα διαμορφωθεί στα 4 λεπτά τον Φεβρουάριο (από 33 λεπτά τον Ιανουάριο).

Μπάχαλο στις επιδοτήσεις μη οικιακών

Στο μεταξύ, την επιστροφή από τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) των ποσών που διατέθηκαν ως επιδοτήσεις από τους προμηθευτές σε μη οικιακούς καταναλωτές, με παροχή ισχύος έως και 35kva, αρτοποιεία και παροχές αγροτικής χρήσης ζητά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) από το ΥΠΕΝ. Ενώ οι προμηθευτές έχουν καταβάλει τα ποσά για τις επιδοτήσεις των συγκεκριμένων καταναλωτών, Κοινή Υπουργική Απόφαση στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 προβλέπει για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση από τους δικαιούχους για τη νομιμότητα λήψης της κρατικής ενίσχυσης και τελικά η χορήγηση επιδοτήσεων γίνεται υπό προϋποθέσεις, κάτι που δεν ήταν εξαρχής γνωστό. Οι προμηθευτές μιλούν για αβεβαιότητα ως προς τη συνολική εφαρμογή της επίμαχης ΚΥΑ και για επισφάλειες λόγω της εκ των υστέρων επιβολής προϋποθέσεων, ενώ υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται σημαντικές τεχνικές δυσχέρειες συλλογής χιλιάδων υπεύθυνων δηλώσεων σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι οποίες επιπλέον δεν δύνανται να αποτελούν αντικείμενο αρμοδιότητας, ευθύνης και ελέγχου των προμηθευτών.

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για διαφάνεια στο ΤΕΜ

Εξάλλου, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις εισροές και τις εκροές του ΤΕΜ υπέβαλαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, μετά την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να καταθέσει σχετικά στοιχεία, κατόπιν ανάλογου αιτήματος τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως επισημαίνουν, οι πόροι των επιδοτήσεων που προκύπτουν από τις χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές, τις επιδοτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και τα έσοδα της χώρας από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη παραπλανητικά ως κρατική χρηματοδότηση, ενώ δεν είναι. Καθώς πρόκειται για χρήματα των πολιτών, οι βουλευτές ζητούν να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα στοιχεία της διαχείρισης του Ταμείου, καθώς τα ποσά των επιδοτήσεων προέρχονται από χρήματα των ίδιων των καταναλωτών (μέσω των λογαριασμών, της φορολογίας και ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ κ.λπ.). Ζητούν τα συνολικά ποσά των επιδοτήσεων ανά μήνα και ξεχωριστά για κάθε κατηγορία κατανάλωσης/τάσης, την απόδοσή τους ανά προμηθευτή, καθώς και στοιχεία για όλες τις εισροές του ΤΕΜ από όλες τις πηγές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL