Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Τράπεζες / Πότε θα δίνεται αποζημίωση σε θύματα ηλεκτρονικής απάτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζες / Πότε θα δίνεται αποζημίωση σε θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που αφορά αποζημιώσεις καταναλωτών από τις τράπεζες σε περίπτωση που πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή μέσα στον Ιανουάριο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο. Η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή, εφόσον είναι καταναλωτής, είναι συμβατή με την Οδηγία 2015/2366 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται πως οι πολίτες που χάνουν τα χρήματά τους από την κλοπή των κωδικών τους, θα τα παίρνουν πίσω, ακόμα και αν η κλοπή οφείλεται σε δική τους αμέλεια. Αυτό ωστόσο θα αφορά για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Ένα από τα προβλήματα που λύνεται είναι πως στην περίπτωση που κάποιος κάτοχος κάρτας τη χάσει ή πέσει θύμα κλοπής χρεωστικής κάρτας με την οποία κάνει τις καθημερινές του αγορές, μέχρι να δηλώσει την απώλεια ή την κλοπή, μπορεί να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, αρκετό όμως για να προχωρήσει σε αγορές αυτός που θα βρει την κάρτα. Ο κάτοχος της κάρτας θα ευθύνεται για τα πρώτα 50 ευρώ. Εάν δηλαδή αυτός που θα βρει την κάρτα, ψωνίσει 200 – 300 ευρώ, τη διαφορά από τα 50 μέχρι τα 200 την καλύπτει η τράπεζα και του την επιστρέφει.

Ανάλογες υποχρεώσεις θα υπάρχουν και  στην περίπτωση  απάτης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εάν υπάρξει υποκλοπή κωδικών του e-banking το λεγόμενο «phishing» ενός καταναλωτή ή των στοιχείων της κάρτας του, για ζημιά έως 1.000 ευρώ θα είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής ενώ για τα επιπλέον ποσά  θα αναλαμβάνουν το κόστος οι τράπεζες.

Αυστηροποιούνται επίσης οι διαδικασίες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Θα πρέπει στην ιστοσελίδα τους να αναγράφουν τον ΑΦΜ, τον αριθμό Εμπορικού Μητρώου αλλά και τον αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Σε περίπτωση που λείπουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 μέχρι και 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ αν το εν λόγω ηλεκτρονικό κατάστημα είναι υπότροπο, ενώ θα μπορεί να κατέβει και η ιστοσελίδα.

Οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε αύξηση των ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Διαφωνίες και σκεπτικισμό για το σχέδιο νόμου ωστόσο εκφράζει σε επιστολή της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνι Γεωργιάδη, αναφέροντας ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL