Live τώρα    
Κόστος ενέργειας / Θηλιά στον λαιμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόστος ενέργειας / Θηλιά στον λαιμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μικρομεσαίος επιχειρηματίας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους και επηρεάζοντας αρκετούς κλάδους λόγω του κύκλου εργασιών τους. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τη λειτουργία τους.

Οι επαγγελματικοί φορείς προειδοποιούν για τον κίνδυνο να μπουν λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξουν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τους διογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό πως σε αρκετές επιχειρήσεις, όπως τα αρτοποιεία, έχει πενταπλασιαστεί το κόστος του φυσικού αερίου. Περισσότερα από 200 αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ενώ ένα 15% των επαγγελματιών συσσωρεύει χρέη από λογαριασμούς ενέργειας, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τους. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα ζαχαροπλαστεία, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως τα συνεργεία-βαφεία αυτοκινήτων, καθώς και στην κλωστοϋφαντουργία, όπου η αύξηση του ενεργειακού κόστους ξεπερνά το 200%.

«Οι μικρομεσαίοι ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται μπροστά σε νέο κύμα λουκέτων. Είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί πλαφόν σημαντικά χαμηλότερο, καθώς και τα 100 ευρώ είναι υπέρογκα για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων σήμερα» τόνιζε πρόσφατα σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιμείνει να αλλάξει η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί πως, αφενός, η Ευρώπη έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων όλους αυτούς τους μήνες σε σχέση με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αφετέρου, είναι εξωφρενική η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ, ένα όριο πολύ υψηλότερο από τα 130 ευρώ που είναι η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα. Επομένως, δεν θα υπήρχε καμία άμεση ελάφρυνση για τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εάν εφαρμοζόταν αυτό το όριο.

Οι επιχειρήσεις μειώνουν το ρεύμα

Οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα οδηγήσει σε μείωση και των πρώτων υλών. Είναι γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις, όπως τα αρτοποιεία, είδαν τις τιμές πρώτων υλών (γαλακτοκομικά, αλεύρι) να αυξάνονται. Την ίδια ώρα, η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών / επαγγελματιών αποτυπώνεται σε έρευνα της Pulse RC, σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η ενέργεια και τα βασικά αγαθά είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που έχουν περιορίσει, σύμφωνα με την έρευνα.

«Το ποσοστό απαισιοδοξίας στην αγορά συνεχίζει να είναι υψηλό, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την έρευνα της Pulse για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Επίσης παραμένει, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ενταθεί, ο προβληματισμός των συμμετεχόντων στην έρευνα σχετικά με κόστη που πρέπει να καλυφθούν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι μισοί ερωτηθέντες ανησυχούν για το κόστος της ενέργειας, ενώ περίπου 4 στους 10 προβληματίζονται έντονα για το κόστος βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Σχετικά με το θέμα των μέτρων κατά της ακρίβειας, το 48% των ερωτηθέντων καταναλωτών θεωρεί ότι είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 51% που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή εκτιμά πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά. Επίσης, συνεχίζεται η ανησυχία τόσο για τη βιωσιμότητα της εργασίας τους όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης προκειμένου να αντέξουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης θα κρίνει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την κυβέρνηση ως τώρα να μην έχει βάλει φρένο στις εξωφρενικές αυξήσεις που καταγράφονται στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που μετακυλίονται στη συνέχεια στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0